Чернова на документ, подготвен от Европейската комисия преди минисрещата на

...
Чернова на документ, подготвен от Европейската комисия преди минисрещата на
Коментари Харесай

Италия заплаши да бойкотира "минисрещата" на ЕС за мигрантите, обслужвала интереса на Берлин

Чернова на документ, квалифициран от Европейската комисия преди " минисрещата " на няколко водачи от Европейски Съюз, които ще се съберат тази неделя в Брюксел по искане на немския канцлер, заплашва да провали напъните на Европейския съвет за реализиране на компромис по надълбоко разделящия въпрос за миграцията и убежището по време на срещата на водачите в края на идната седмица, написа " Политико ".

Италианското държавно управление реагира яростно на документа на Еврокомисията, който съгласно Рим дава прекомерно огромен приоритет на терзанията на Меркел и нейната вътрешнополитическа рецесия, вместо да се концентрира върху недоволствата на Италия, че някои страни от Европейски Съюз не вършат задоволително, с цел да оказват помощ на крайбрежните страни да поемат бремето от бежанската вълна.

Вътрешният министър Матео Салвини, водач на крайнодясната " Лига ", сподели, че министър председателят Джузепе Конте би трябвало да бойкотира минисрещата, в случай че текстът не бъде изменен. " Ако отидем в Брюксел да играем по сюжета, написан от Франция и Германия, в случай че си мислят да ни изпращат повече мигранти, вместо да ни оказват помощ, тогава не би трябвало въобще да вървим. Ще спестим пари от пътуването ", сподели Салвини в телевизионно предаване. Италиански посланик удостовери, че Конте обмисля да бойкотира срещата.

Черновата, готова от генералния секретар на Еврокомисията Мартин Зелмайер, разочарова и чиновници от Съвета, които бяха подготвили собствен личен проект, фокусиран върху основаването на нови центрове за мигранти отвън Европейски Съюз. Според чиновник от Европейски Съюз въпросната чернова " рискува съществено да усложни така и така доста сложния и внимателен развой на реализиране на консенсус за миграцията ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който прави поредност от визити в последния миг в няколко столици тази седмица, с цел да събере поддръжка за проекта си, гледа на центровете като на евентуален основен фактор, разяснява източник от Съвета, само че в проекта на Зелмайер се обръща извънредно малко внимание на концепцията.

Различни цели

Меркел е фокусирана главно върху вътрешните си политически потребности, откакто бе изправена пред заплаха от раздробяване на обединението й тази седмица точно поради въпроса за мигрантите. В същото време Италия гледа на себе си като на изолирана жертва на останалата част от блока.

Вече пет ротационни ръководи на Съвета на Европейски Съюз не съумяват да реализират компромис по огромния законодателен пакет за миграцията, в това число по смяната на Дъблинския правилник за убежището. България, която сега ръководи Съвета, направи нов опит, само че и тя се сблъска с разделянето сред страни като Унгария, които желаят засилени гранични инспекции и отхвърлят да одобряват бежанци съгласно схемата за Европейски Съюз, и крайбрежните страни, като Италия, които упорстват за повече взаимност и шерване на тежестта, в това число посредством разселване на търсещите леговище в блока.

Миналата седмица Меркел влезе в спор за мигрантите с вътрешния си министър Хорст Зеехофер, който е водач на Християнсоциалния съюз. В понеделник тя съумя да разсее опасността като убеди Зеехофер да изчака да мине срещата на върха преди да извърши настояването си да наложи по-строги политики за връщането на търсещи леговище, които идват в Германия.

Меркел реализира значима, само че алегорична договорка с френския президент Еманюел Макрон, съгласно която Франция се съгласи да приема назад бежанци, регистрирани в страната, които са пробвали да преминат в Германия (т.нар. вторично движение). В документа на Еврокомисията се слага мощен акцент върху вторичното придвижване, което не се харесва на Италия.

" Подновяваме мощния си ангажимент да напреднем дружно по европейската миграционна политика ", се споделя в черновата на документа. " Решени сме да реализираме прогрес като понижим броя на нелегално идващите в Европейски Съюз в частност посредством средства за усилване на отбраната на външните граници, общи, хармонизирани процедури за леговище и засилено съдействие с директните страни, както и със страните по генезис. В същото време виждаме мощна нужда доста да понижим вторичните придвижвания, наред с други ограничения посредством предотвратяването на противозаконни пресичания на вътрешните граници сред страните членки от страна на незаконни мигранти и търсещи леговище и осигурявайки бързи връщания в способената страна членка ".

 Ангела Меркел и Хорст Зеехофер
© Reuters

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер

Висш чиновник от Еврокомисията акцентира, че документът е чернова, направена за дипломатите преди среща в петък за подготовка на неделните диалози. " Това е начална точка на процеса ", добави той.

Но гневът на Италия значи, че ръководителят на Еврокомисята Жан-Клод Юнкер може несъзнателно да си е навлякъл проблеми като се е съгласил да провежда неделната минисреща, с цел да отговори на безпокойството на Меркел.

Според дипломати в началото тя е била планувана като дребна среща, свикана от името на Берлин, с Гърция, Италия, Франция, Малта и Испания, само че в следствие се е разширила и е присъединила България, Австрия и Холандия, а съгласно осведомени може да вземат участие и други страни, в това число Белгия.

Туск отказал да ръководи по-малката среща с аргумента, че в нея ще вземат участие единствено някои от 28-те водачи на Европейски Съюз, и вместо това е фокусиран върху подготовката на постоянната среща на върха идната седмица.

Италианският министър председател Джузепе Конте написа в " Туитър ", че няма да беседва за " вторични придвижвания " без първо да се реши незабавния проблем с " първичните придвижвания ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР