Черногорците се отправят към урните в неделя за предсрочни избори, съобщава

...
Черногорците се отправят към урните в неделя за предсрочни избори, съобщава
Коментари Харесай

Черна гора избира парламент

Черногорците се насочат към урните в неделя за предварителни избори, съобщава " Ройтерс ".

Мнозина гласоподаватели се надяват, че вотът ще довее до сформирането ново държавно управление, което да реализира стопански промени, да усъвършенства инфраструктурата и да приближи държавата-членка на НАТО до участието в Европейския съюз (ЕС).

Избирателните секции отварят в 7 часа сутринта и затварят в 20 часа.

Около 542 000 гласоподаватели имат право да избират всред 15 партии и обединения, предлагащи претенденти, вариращи от групи, които са твърдо прозападни, до такива, които са просръбски и проруски.

Изборите ще бъдат първите в Черна гора от повече от 30 години, в които няма да взе участие Мило Джуканович, който беше съвсем непрестанно министър-председател или президент на страната от 2001 година насам. Той загуби президентските избори през април и отстъпи на назад във времето в политиката.

Проучвания и анализатори предвиждат, че центристкото придвижване " Европа в този момент ", водено от финансовия специалист Милойко Спаич и сегашния президент Яков Милатович, е най-вероятно да завоюва най-вече гласове, но няма да разполага с задоволително места в Народното събрание, с цел да сформира независимо ново държавно управление.

37-годишният Спаич, някогашен министър на финансите, който през 2021 година стартира стопански промени, включващи нараствания на междинните заплати, в този момент дава обещание спомагателни нараствания на заплатите, както и седемчасов работен ден вместо сегашните осем часа.

Демократическата партия на социалистите, партията, ръководена преди от Джуканович, бележи спад в известността след три десетилетия на владичество и има ново управление, което търси късмет да се завърне на политическата сцена.

Лидерът на партията Даниел Живкович упреква настоящето държавно управление на страната, че заплашва пътя на Черна гора към Европейски Съюз и дава обещание да го деблокира, в случай че Движение за права и свободи се върне на власт. Черна гора, живописна страна на Адриатическо море с население от към 620 000 души, в миналото се смяташе за най-готовата за присъединение към Европейски Съюз от страните от Западните Балкани.

Джуканович изведе Черна гора до самостоятелност от Сърбия през 2006 година и се опълчи на Русия, като се причисли към НАТО през 2017 година Алианс, доминиран от партии, търсещи по-тесни връзки със Сърбия и Русия, измести Движение за права и свободи от власт на предходните парламентарни избори през 2020 година

Новият ръководещ съюз обаче скоро изпадна в безпорядък, което спря пътя на Черна гора към Европейски Съюз и създаде политическа невъзможност. Правителството падна при избор на съмнение предходната година, само че остана на власт в продължение на месеци заради безизходицата.

На изборите в неделя ще вземат участие и обединението Обединено деяние за промени, която включва настоящия министър председател Дритан Абазович, и просръбска и съветска коалиция, наречена " За бъдещето на Черна гора ".

Абазович, който се показа като водач на битката с проведената престъпност в страна, в която това се преглежда като един от главните проблеми, също дава обещание няколко стъпки за възстановяване на виталния стандарт на гласоподавателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР