Черногорците избират днес президент на страната. Избори за държавен глава

...
Черногорците избират днес президент на страната. Избори за държавен глава
Коментари Харесай

Черна гора за седми път избира президент


Черногорците избират през днешния ден президент на страната.

Избори за държавен глава в страната се организират за седми път от въвеждането на многопартийната система през 1990 година

Претендентите за поста са седем. Това са Марко Миланич, водач на партията "Истинска Черна гора", Младен Боянич - самостоятелен претендент, подкрепян от по-голямата част от опозиционните партии, както и от обединението Демократичен фронт, водачът на бошняшката Партия на справедливостта Хазбия Калич, предприемачът Василие Миличкович, претендентът на "Сръбска коалиция" Добрило Дедеич, единствената жена претендент Драгина Вуксанович, издигната от Социалдемократическата партия, и някогашният министър председател и някогашен президент на Черна гора, Мило Джуканович, който, в случай че бъде определен ще поеме управлението на страната за седми път.

Според социологически изследвания, с максимален късмет за победа е Мило Джуканович, както и Младен Боянич.

В случай, че нито един от седемте претенденти не получи повече от половината от гласовете, след две седмици, на 29 април ще има втори тур на изборите, в който ще вземат участие двамата претенденти, които са спечелили максимален брой гласове в първия кръг. В случай, че те получат същия брой гласове, след седем дни ще бъде избран трети кръг.

Президентът на Черна гора се избира с общо гласоподаване за период от пет години и не може да заема тази служба повече от два поредни мандата.

Държавният глава на Черна гора извършва основно представителни функционалности. Въпреки това фигурата на президента е от огромно значение при образуването на кабинета на министрите и номинирането на претендент за министър председател. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР