Черногорците избират днес президент на страната.Избори за държавен глава в

...
Черногорците избират днес президент на страната.Избори за държавен глава в
Коментари Харесай

Черна гора за седми път избира президент

Черногорците избират през днешния ден президент на страната.

Избори за държавен глава в страната се организират за седми път от въвеждането на многопартийната система през 1990 година

Претендентите за поста са седем. Това са Марко Миланич, водач на партията " Истинска Черна гора ", Младен Боянич - самостоятелен претендент, подкрепян от по-голямата част от опозиционните партии, както и от обединението Демократичен фронт, водачът на бошняшката Партия на справедливостта Хазбия Калич, предприемачът Василие Миличкович, претендентът на " Сръбска коалиция " Добрило Дедеич, единствената жена претендент Драгина Вуксанович, издигната от Социалдемократическата партия, и някогашният министър председател и някогашен президент на Черна гора, Мило Джуканович, който, в случай че бъде определен ще поеме управлението на страната за седми път.

Според социологически изследвания, с максимален късмет за победа е Мило Джуканович, както и Младен Боянич.

В случай, че нито един от седемте претенденти не получи повече от половината от гласовете, след две седмици, на 29 април ще има втори тур на изборите, в който ще вземат участие двамата претенденти, които са спечелили максимален брой гласове в първия кръг. В случай, че те получат същия брой гласове, след седем дни ще бъде избран трети кръг.

Президентът на Черна гора се избира с общо гласоподаване за период от пет години и не може да заема тази служба повече от два поредни мандата.

Държавният глава на Черна гора извършва основно представителни функционалности. Въпреки това фигурата на президента е от огромно значение при образуването на кабинета на министрите и номинирането на претендент за министър председател. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР