Черногорското правителство подготвя проектозакон за отпадъците, който предвижда пълна забрана

...
Черногорското правителство подготвя проектозакон за отпадъците, който предвижда пълна забрана
Коментари Харесай

Черна гора забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

Черногорското държавно управление приготвя проектозакон за отпадъците, който планува цялостна възбрана на найлоновите торбички и се чака да бъде признат до края на годината, оповестява RTCG.
Въпреки че Черна гора е екологична страна по конституция, всеки жител употребява към 730 найлонови торбички за еднократна приложимост всяка година, до момента в който тази цифра за жителите на Австрия е едвам 48 годишно.
Въпреки че найлоновите торби съставляват единствено 0,04% от твърдите битови боклуци, те са един от най-големите екологични проблеми, напомня БГНЕС.
Предложеният законопроект за ръководство на отпадъците планува възбрана за потреблението на найлонови торбички. Документът ще забрани и потреблението на редица други пластмасови произведения за еднократна приложимост, в това число тапи за уши, като се изключи тези, употребявани за медицински цели, пластмасови принадлежности за хранене, чинии, сламки. Предвижда се също по този начин възбрана за пластмасови бутилки, които не са създадени от минимум 35% от рециклирани материали, или за бутилки, които не могат да бъдат рециклирани.
Приемането на новия закон беше инициирано от група жители, обединени от мотото #CleanME, които се борят против потреблението на найлонови торбички в Черна гора. Групата започва петиция и събра към 5300 подписа, които бяха импортирани в кабинета на министъра за стабилно развиване и туризма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР