Черногорската полиция разгони със сълзотворен газ протестиращи заради спорен закон,

...
Черногорската полиция разгони със сълзотворен газ протестиращи заради спорен закон,
Коментари Харесай

Протестите в Черна гора продължават след призив на Сръбската православна църква

Черногорската полиция разгони със сълзотворен газ протестиращи поради противоречив закон, съгласно критици и опозицията ориентиран против Сръбската православна черква. Това оповестиха " Ройтерс " и черногорското издание " Вести ".

На митинги край столицата Подгорица имаше и четирима ранени служители на реда, откакто стачкуващи ги замеряха с камъни. За малко с дърво бе блокиран и пътят към основното летище.

Сръбската православна черква, която е най-голямата в страната с 620 хиляди поданици, прикани вярващите да се " съберйт в храмове, с цел да се молят... и да покажат, че няма да отстъпим пред черногорския режим ". Според полицията в Черна гора църквата подстрекава към принуждение и свещениците ще бъдат държани виновни за всеки идващ случай.

Причина за недоволството стана закон, съгласно който религиозните общности би трябвало да доказателства за благосъстоятелност върху имуществото си преди 1918 година Тогава страната става част от Кралството на сърби, хървати и словенци, станало след десетилетие Кралство Югославия. Ако съответните общности не могат да показват доказателства, страната ще изземе собствеността им.

Руската патриаршия: В Черна гора е като в Украйна

Властите в Подгорица отхвърлят офанзивата да е против СПЦ, към която спадат множеството поданици на Черна гора. Опозиционният Демократичен фронт, просръбски и проруски насочен, обаче твърди, че законът носи облаги само на Черногорската православна черква, оповестила се за автокефална през 1993 година, само че непризната от другите православни църкви. Държавна фирма упреква Запада, че не реагира строго на дейностите на страната, тъй като е част от НАТО и тъй като президентът Мило Джуканович е добре признат в Брюксел.

При гласуването на закона предходната седмица се стигна до напрежение в Народното събрание, а опозиционните депутати бяха задържани.

Руската православна черква също се застъпи за СПЦ. На уеб страницата си Московската патриаршия назовава закона безсрамен удар по църквата, поддържащ разкола в православния свят, и съпоставя обстановката в Черна гора с тази в Украйна (формирането на нова черква там докара до спиране на общението сред Москва и Вселенската патриаршия). " И в двете страни са признати дискриминационни закони, заложили юридическата основа за изземане на храмове, манастири и земя от църквата, " се изяснява в позицията. Освен това " разколници с поддръжката на управляващите от доста години се пробват да овладеят храмове на каноничната черква - също както в Украйна ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР