Чернобил трябва да се превърне в зона на международен и

...
Чернобил трябва да се превърне в зона на международен и
Коментари Харесай

Зеленски иска да превърне Чернобил в мощна туристическа атракция

Чернобил би трябвало да се трансформира в зона на интернационален и вътрешен туризъм, а зоната на изключване - зона на възобновление, съобщи президентът на Украйна Вoлoдимир Зеленски в понеделник по време на конгрес за екология в Украйна, оповестява ТАСС.

" По моя самодейност стартира процесът на ревитализиране на зоната за изключване Чернобил и беше утвърдена стратегия за развиване на зоната на Чернобил за три години. Тя планува промени в инфраструктурата, нова идея за развиване на територията, вътрешно и интернационално разпространение на Чернобил. "

" Тя би трябвало да се трансформира в мощен магнит както за туризма в Украйна, по този начин и за целия свят, а зоната на отчуждението би трябвало да се трансформира в зона на възобновление ", изяснява той.

Не за първи път в Украйна приказват за нуждата от развиване на туризма в зоната на отчуждението. Първият колоездачен маршрут се появи в зоната на Чернобил предходната година.

Държавната организация на Украйна за ръководство на зоната на отчуждението се надява, че велосипедният маршрут ще разреши на посетителите в зоната " да видят неповторимия свят на Чернобилския резерват ".

Общата дължина на маршрута е над 45 км., а Министерство на културата и осведомителната политика на Украйна работи, с цел да подсигурява, че зоната на отчуждаване ще бъде включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.

Инцидентът в АЕЦ в Чернобил, намираща се в Киевския район на Украйна, се случи преди 35 години - на 26 април 1986 година

По време на проби на турбинния генератор в четвъртия енергиен блок на станцията се случва детонация и пожар, което води до най-голямото злополучие в историята на нуклеарната енергетика.

В резултат на освобождението на радиоактивни материали, към 600 души от личния състав на станцията и пожарникарите са получили високи дози радиация, 28 от тях са умряли през 1986 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР