Черно море Специализантите по очна хирургия в Медицинския университет във Варна

...
Черно море
Специализантите по очна хирургия в Медицинския университет във Варна
Коментари Харесай

Само във Варна обучават очни хирурзи на ултрамодерни симулатори

Черно море Специализантите по очна хирургия в Медицинския университет във Варна имат неповторимата опция да се образоват в продължение на 3 дни на ултрамодерни симулатори, заяви пред публицисти проф.д-р Христина Групчева, офталмолог и зам.ректор на висшето учебно заведение. Подобна техника идва за първи път в България.
Симулаторите разрешават диагностика и лекуване на най-масовите очни болести, измежду които и катаракта(перде на окото), оповестява Черно море. Благодарение на тях, специализантите могат да придобият базови умения и да упражняват разнообразни типове типови интервенции.
Техниката съставлява интерес и за хирурзи с опит и разрешава разрешаване на доста по-сложни случаи. Лично направих на симулатора сложна интервенция и за мен това бе доста позитивно, призна проф. Групчева. На процедура апаратът усъвършенства уменията за взимане на хирургично решение и мануална умелост посредством необятен набор от хирургически задания.
Основните му преимущества са по-малко затруднения при действителна вътреочна хирургия, реален опит, неограничена независима процедура, оценка на компетентността. Обучаващите се могат да се концентрират върху слабостите си и систематично да усъвършенстват своите умения.
Симулаторите се употребяват от дълго време в авиацията, корабоводенето, ръководството на коли и други. В медицината тяхната известност набъбна през последното десетилетие. Това несъмнено е бъдещето и колкото по-бързо се приспособяваме към него, толкоз по-ефективно и безвредно ще бъде образованието в медицината и в частност в офталмологията, заключи проф. Групчева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР