Черно море Гасене на пожар на кораб, спасяване на пострадал и

...
Черно море
Гасене на пожар на кораб, спасяване на пострадал и
Коментари Харесай

Гасиха кораб в морето край Варна

Черно море Гасене на пожар на транспортен съд, избавяне на потърпевш и превозването му с хеликоптер бяха част от най-зрелищните демонстрации, с които обичайно стартира новата образователна година във военните формирования от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за базиране Варна.
Демонстрациите бяха предхождани от тържествена гала, написа Черно море. Приветствие към военните моряци насочи командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев.

Водосвет за здраве и триумфи отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска Света Митрополия.

Тържествената гала завърши с марш на персоналния състав на формированията от Пункта за базиране.

По време на демонстрацията бяха показани също по този начин предаване на твърди товари и поща по траверсен прийом сред корвета 13 и 14,подготовка на рейдов миночистач за излизане на море и втурване на инсталация за търсене на мини под вода, както и търсене на предмети под вода от водолази.

"Демонстрациите, които направихме се основават на постигнатото равнище на подготовка на персоналния състав през 2017-а, което считам, че е приемливо ", заключи капитан първи сан Георги Георгиев - пълководец на Пункт за базиране - Варна.

"Вече втора година е налице позитивната наклонност да се покачва броят на дните на море на персоналния състав на военните формирования. В момента считам, че е направено оптималното с оглед финансовите и материалните запаси, с които разполагаме ", означи и командирът на Военноморски сили на република България контраадмирал Митко Петев. Той добави, че през 2017-а четири кораба са минали доков ремонт и заявява, че тази процедура ще продължи и през актуалната година. "Забавянето на придобиването на новите патрулни кораби ще наложи да се обърне повече внимание на съществуващата корабна техника, тъй като се оказва, че ще би трябвало да ни служи по-дълго от авансово направените планове. В момента фрегатата "Смели " е на море и прави ходови тествания за ремонт на мотора. Един от значимите въпроси е какво ще се случи с предпочитаните капиталови планове. Това че се не се стигна до сключване на контракт за създаване на многофункционални патрулни кораби не значи, че планът е преустановен, в противен случай. Необходимо е да се актуализира както финансовата, по този начин и времевата рамка за осъществяването му. Сумата, която беше заложена като бюджет се оказа незадоволителна, защото беше изчислена на база цени от 2015-а година, а от този момент военноморската техника е поскъпнала с 30% заради изключителното търсене на международния пазар. 

В най-кратък период ще отправим питане за настояща информация към компаниите, които оферират корабна техника, с цел да бъдем точни и съответни, когато се обърнем с искане към министерския съвет и националното заседание. Винаги сме разчитали на поддръжката и на министъра на защитата и на военното управление в лицето на началника на защитата, тъй че съм уверен, че дружно ще извървим пътя по осъществяване на плана до край ", сподели още Митко Петев. "Флотът го чака една пълноценна, здрава и хубава 2018-а година ", уверен е той.

Командирът на Военноморски сили заявява също, че е нараснала готовността на формированията за оказване на поддръжка при превъзмогване на възможна бедствена обстановка заради усложнена зимна конюнктура, както и за заличаване на невзривени муниции, както на море, по този начин и на брега.

През 2018-а следва присъединяване в 9 интернационалните учения, на някои от които ще сме домакини, както и в 3 задачи на силите на НАТО и Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР