Черно море 19 варненски семейства са скрили, че децата им, които

...
Черно море
19 варненски семейства са скрили, че децата им, които
Коментари Харесай

Варненски семейства крият, че децата им са с диабет

Черно море 19 варненски фамилии са скрили, че децата им, които посещават градини и учебни заведения, са с диабет. Причината е, че се опасяват от дискриминация. Това заяви проф. доктор Виолета Йотова, началник на Първа детска клиника в УМБАЛ " Света Марина " във Варна. Данните са от изследване, направено неотдавна, оповестява Черно море.
Родителите на деца с диабет би трябвало да работят, а не да стоят до тях, сподели още проф. Йотова. В момента грижи в детски градини и учебни заведения се поставят за 20 подрастващи с това заболяване, само че има най-малко още 90, за които това не се прави. Училищната среда би трябвало да обезпечи условия за мерене на кръвната захар, за слагане на инсулин и подготвен човек, който да реши по кое време би трябвало да се обади на родителите, разясни педиатърът. Тези проблеми ще бъдат сложени на среща на следващия ден в Плевен и касаят смяна на разпоредба на здравното министерство. Въпросът е, че преустройството на активността на учебните здравни кабинети среща опозиция в локалните управляващи и медицинския личен състав.

Инсулинова помпа и консумативи бяха дарени на двегодишния Борко и майка му Елица Недялкова. Това направи ръководителят на асоциация " Докосни дъгата " Денислава Ангелова. За първи път даваме инсулинова помпа на толкоз малко дете, показа тя. Средствата за техниката са обезпечени от компания, а парите за консумативите - от благотворителна самодейност на възпитаници от Велико Търново и Попово, които също са на инсулин. Кампанията е почнала във връзка Световния ден за битка с диабета. До края на годината на Борко ще бъде дарен и датчик за премерване на кръвната захар.

53 деца могат да разчитат към този момент на инсулинови помпи, 21 от тях от Варна. Цената на техниката е към 7 000 лева, на консумативите - 450 лева месечно. На този стадий НЗОК обезпечава гратис помпи единствено за пациенти над 30 кг. Много бихме желали Касата да реимбурсира и консумативите за датчиците за кръвна захар, които доближават до 650 лева на месец, сподели още Ангелова.

Инсулиновите помпи оказват помощ за прецизното дозиране на инсулин в организма на дребните диабетици, мерят непрекъснато кръвната захар и дават точна картина на съмненията й. И не на последно място - предотвратяват 12- 15 убождания от спринцовка в денонощие. Скъпите апаратчета " се предписват " единствено от лекари експерти, защото те не са подобаващи за всички деца с диабет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР