Черно море е клубът, който може да се похвали с

...
Черно море е клубът, който може да се похвали с
Коментари Харесай

Талант на Черно море: Илиан Илиев е най-добрият треньор, за мен е чест да се уча от него

Черно море е клубът, който може да се похвали с една от най-продуктивните школи в родния футбол. Доказателство за това е съществуването на редица футболисти в националните тимове. За сполучливата работа факторите са доста - от треньорите в ДЮШ, през политиката на " моряците " до самия ментор Илиан Илиев, който дава късмет на тези, които си го извоюват.

Поредното изобретение на опитния експерт се споделя Берк Бейхан. Юношата на клуба направи дебютни стъпки в първия тим през последните месеци. Първият мач на халфа бе напролет против " Септември " при 3:0, появявайки се в заключителните минути. Същото се случи и през миналия кръг против Пирин още веднъж във Варна.

Изглежда по този начин, като че ли е въпрос на време Бейхан да си проправи път за непрекъснато към първия отбор на " моряците ", защото сега се показва солидно и за дубъла. За да стигне до дебют с екипа на Черно море обаче 18-годишният гений първо би трябвало да измине дълъг път.
 Илиан Илиев за националния тим: Ще се разбере в идващите дни
Илиан Илиев за националния тим: Ще се разбере в идващите дни

Ето какво сподели

" Първата подготовка в моя живот въобще си я припомням съвършено - споделя Берк пред " Novsport " - Баща ми ме закара на близкото игрище. Казах му, че желая да упражнявам професионално и на идващия ден към този момент бях на клубната база на Спартак и започнах при треньора Георги Капанджиев. Спомням си дори съответно упражнение с топка, тръгвахме от центъра, минавахме през конуси и стреляхме. Накрая завършихме с игра. Първите бутонки действително бяха гуменки. По-късно към този момент се снабдих и с същински. Още си ги вардя, тогава бях на всички места с тях без значение от настилката - трева, зала, неестествен терен. Сега ги вардя от сантиментална позиция. Прибрал съм ги на несъмнено място. "

Признава, че още тогава се влюбва във футбола, само че би трябвало да мине време преди да осъзнае, че това може да се окаже и специалността в живота му.

" В по-късните години към този момент усетих, че имам качества и опция да осъществявам фантазията си. Треньорите също ми го споделяха и го повярвах. Имаше интервал, в който бях прекъснал да упражнявам за към 6 месеца. След като се върнах обаче се влагах на 100% във всяко занятие и в един миг осъзнах, че имам качества. Мога да кажа обаче, че към момента не съм осъзнал, че имам качествата за първия тим. Старая се да се развъртвам и да се разпределям.

Най-много желая да благодаря на фамилията си, тъй като ми помагаха в сложни моменти, когато имах травми. Късал съм връзки на глезена и това беше най-тежкият ми интервал. Около 3-4 месеца без надалеч от футбола, мислих да се откажа, само че фамилията и треньорите ме разубедиха. Дилемата беше огромна, само че в главата ми беше единствено футбол. Треньорите през годините също доста ми помогнаха, не се отхвърлиха от мен в моменти, когато не съм бил в оптимална форма. Сред тях е и Станислав Стоянов. Не мисля обаче, че по-трудното е минало, занапред би трябвало да се потвърждавам. Животът ще покаже по какъв начин ще се развие всичко. "

Берк признава, че има още доста върху какво да работи. Хората към него показват борбеността, единоборствата, сърцатата игра и дисциплината като мощните му качества, до момента в който той знае, че би трябвало да акцентира повече върху детайли като игра с топка и бързо преливане от фаза отбрана към фаза офанзива. Шансът също е на страната на гения, който има опция да работи с един от най-хубавите треньори у нас и считан за сигурен нов селекционер на България Илиан Илиев.

" Той е най-хубавият треньор за мен. Чест е да работя под негово управление и мога да се изучавам от подобен експерт. Много държи на дисциплината. На всяка подготовка следи деликатно всичко. Давал ми е доста препоръки, които съм употребявал и занапред ще ми бъдат потребни. "

Берк е признателен още и на колектива в Черно море. Признава, че е признат добре и от българи, и от чужденци. Повече от ясно е, че възприятието да играе за обичания тим също е водещо, както и чувството да играе пред лична аудитория на " Тича ". Още му е рано за чужбина, по тази причина и добавя, че в този момент задачата му е само да се потвърждава за " моряците ". И въпреки всичко има една огромна фантазия: " Надявам се като момче от школата Черно море да е първенец в края на сезона. Пожелавам си го с най-голямо сърце. "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР