Черният петък в България мина, като през последните изпълнени с

...
Черният петък в България мина, като през последните изпълнени с
Коментари Харесай

Обратна логистика: Мултимилионната индустрия, за която не сте чували

Черният петък в България мина, като през последните изпълнени с логистичен и метеорологичен безпорядък дни евентуално са пристигнали и най-малко част от покупките, които сте създали. Какво се оказва? Обувките са огромни, пуловерът - дребен, а смарт телефонът очевидно не работи както би трябвало. Какво следва?

У нас, както и в множеството по-развити страни, клиентът има право да върне закупените онлайн артикули в избран период. Ако се окажете в неговата роля, обаче, прекомерно постоянно се постанова да се изправите пред мудна и комплицирана процедура - попълване на данни в онлайн платформа, оформяне на книжен формуляр, изпращане към куриерска компания и очакване, очакване, очакване.

За продавачите не е доста по-добре - след интервал с огромни промоции, огромни покупки и огромни количества върнати поръчки следват седмици, в които голяма част от инвентара е хем разполагаем (защото към този момент не е при клиент), хем неналичен (защото към момента не е стигнал в склада). Ориентацията в това кое къде се намира става тестване и за най-опитния логистичен експерт.

Това е стеснение, което коства пари. Иначе казано - това е бизнес опция. Именно от нея се възползват започващи компании в Съединени американски щати, които притеглят стотици милиони вложения с задачата си да създадат връщането на онлайн покупките по-лесно за всички. Добре пристигнали в света на противоположната логистика.

Как работи?

Пандемията усили доста размерите в онлайн търговията. Пропорционално се усили и количеството продукти, върнато от недоволни клиенти. Само през предходната година и единствено в Съединени американски щати такава е била ориста на артикули за към 212 милиарда $. Това е 5 пъти повече спрямо 2019 година, демонстрират данни от бизнеса, представени от Morning Brew.

От друга страна, икономическата обстановка остава много неподходяща. Това накара дори огромни играчи като притежателя на Zara да вкарат спомагателна такса за върнатите от клиентите артикули. Именно в областта на т.нар " бърза мода " от време на време цели 40% от покупките не остават при клиента.

Алтернативата са платформи като Loop Returns, които разрешават процесът по връщане на артикули да е по-бърз и по-прозрачен за магазините и клиентите. Тя обработва по 1,5 млн. върнати поръчки месечно за над 2200 компании.

Друга цел на противоположната логистика е отказаният продукт да не отиде непосредствено на боклука (както досега най-често се случваше), а той да бъде препродаден, ремонтиран и рециклиран. Това прави тази нова промишленост потребна и за кръговата стопанска система и околната среда.

Затова и не липсват вложители. Loop Returns набраха 115 млн. $ преди година, а общо стартъпите в сферата са привлекли $200 млн. - 2,5-кратен растеж.

Даже огромни играчи от други сфери като Uber и UPS към този момент оферират услуги, свързани с връщане на онлайн покупки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР