Черният петък традиционно се отнася до деня след Деня на

...
Черният петък традиционно се отнася до деня след Деня на
Коментари Харесай

4 интелигентни финансови хода, за да направите този Черен петък

Черният петък обичайно се отнася до деня след Деня на благодарността, когато американците потеглят рано, с цел да се възползват от офертите, предлагани от доста търговци на дребно. С течение на годините обаче това се трансформира в едномесечна спекулация, при която продажбите стартират незабавно след Хелоуин и мнозина са скептични във връзка с хипотетичните понижения.

„ Въпреки че в този момент има доста разпродажби, някои покупко-продажби са малко подвеждащи “, споделя Андреа Ворош, консуматор и специалист по икономисване на пари.

Ако решите да пазарувате от разпродажби за Черен петък, използвайте инструмент за съпоставяне на цените, с цел да видите дали договорката в действителност е договорка. Освен това има други способи да спестите пари през този празничен сезон и да се подготвите за мощен финансов старт през 2024 година

Разгледайте вариантите си за високодоходни спестовни сметки тук и започнете да печелите повече рента върху парите си.

4 умни финансови хода, които да извършите този Черен петък

Ето четири рационални финансови хода, които да обмислите да извършите в този момент.

1. Отворете документ за депозит (CD) или високодоходна спестовна сметка

Ако имате пари в разплащателна сметка, които няма да ви трябват в скоро време, помислете за преместването им в документ за депозит (CD) или високодоходна спестовна сметка.

Средният народен APY за разплащателни сметки е единствено 0,07% спрямо 0,46% за спестовни сметки и до 1,38% за компактдискове, съгласно FDIC. Въпреки това, доста високодоходни спестовни сметки и CD-та сега имат APY в диапазона от 4% до 5%.

Capital One, да вземем за пример, предлага сметката 360 Performance Savings с 4,30% APY, без такси за сметка и без условия за най-малък баланс. Освен това Marcus предлага APY над 5% за компактдискове от шест до 18 месеца — стига да депозирате най-малко $500.

Разгледайте вариантите за вашия CD акаунт тук и започнете да печелите повече лихви през днешния ден.

2. Използвайте личен капитал, с цел да изплатите или консолидирате дълг

Ако притежавате дом и се борите да изплатите задължения с висока рента, помислете за заем или кредитна линия за личен капитал (HELOC). И двете ви разрешават да вземете заеми против личния капитал, който сте построили или придобили във вашия дом при относително ниски лихвени проценти.

След като разполагате със средствата по заема, можете да ги употребявате за погашение на дълг с по-висока рента, по този метод консолидирането му при по-нисък лихвен %. Въпреки това, не забравяйте да вземете поради таксите и рисковете при тегленето на втора ипотека.

Вижте тук на какъв лихвен % по жилищен заем отговаряте.

3. Определете бюджет и се придържайте към него

Измежду всички дарове, украшения, пътувания и събития е елементарно да преразходите по време на празничния сезон, само че основаването на празничен бюджет може да ви помогне да останете на път. Прекарайте известно време в обзор на приходите и месечните си разноски и изчислете сумата пари, която ще имате разполагаем. След това го разпределете сред всичките си идни празнични разноски.

Когато вършиме бюджет за дарове, Ранда Хофман, MBA, EA и притежател на Radiant Wealth Planning, LLC споделя, че може да помогне да зададете самостоятелен бюджет за всеки човек във вашия лист.

„ Създайте лист с всичко, което знаете, че всеки човек би харесал (не просто като), или в случай че са ви дали лист – още по-добре. След това идентифицирайте детайлите, които ще ви донесат най-голяма наслада против парите ви. Сега имате тактика за извършване на покупки и целеви фокус “, споделя Хофман.

4. Увеличете оптимално спестяванията посредством награди и купони

И най-после, възползвайте се от премиите с кредитни карти, купоните и вариантите за връщане на пари. Например магазини като Target и Walmart оферират до 5% връщане на пари в брой, в случай че пазарувате благодарение на техните кредитни карти. Можете също да спечелите кешбек или точки от наградни кредитни карти. Освен това приложения като Ibotta и Fetch могат да ви оказват помощ да спечелите пари назад или точки от необятна гама от магазини за търговия на дребно.

Бюджетните празници водят до щастлива нова година

Докато са празниците са време на събирания и наслада, не желаете да харчите ненужно и да се поставяте в сложна обстановка през януари.

„ Когато става дума за извършване на покупки в Черния петък, не забравяйте, че не всички покупко-продажби са толкоз положителни, колкото наподобяват. Търговците на дребно постоянно завишават първичната цена, с цел да създадат продажната цена да наподобява като по-добра договорка. Направете изследване авансово, сравнявайте цените и купувайте единствено това, от което имате потребност и можете да си позволите “, споделя Шърман Стандърбъри, квалифициран експерт-счетоводител и ръководещ сътрудник в My CPA Coach.

Освен това, извлечете максимума от парите си в този момент и през идната година, като ги държите в конкурентни лихвоносни сметки, консолидирате дълг с висока рента, бюджетирате и се възползвате от награди, когато е допустимо.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР