Черният петък е абсолютният предшественик на голямото коледно пазаруване, а

...
Черният петък е абсолютният предшественик на голямото коледно пазаруване, а
Коментари Харесай

Преди коледното пазаруване: 7 съвета за по-устойчив шопинг

Черният петък е абсолютният предходник на огромното коледно извършване на покупки, а едното незабелязано минава в другото. Едва ли има по-голям празник за консуматорството по целия свят, а това основава предпостави за мини еко злополука, само че с повече искра.

Предлагаме ви 7 практични хрумвания по какъв начин да намалите въглеродния си отпечатък тази Коледа, като единствено измененията предпразничния шопинг!

1 Без брокат

Брокатът на процедура си е микропластмаса. Да, красиво е, само че в като всеки нефтен артикул, и тя е същински камшик за природата, въпреки и с малко повече искра. Рано или късно всяка парченце ще замърси това, което би трябвало да е най-чисто. Има доста други способи, с които да се замести брокатът. Става въпрос за естествени материали, които никога не са по-малко ефектни - борови клончета, пръчка канела и глог да вземем за пример. 

Виж още: ТЕСТ: Колко добре познаваш тези обстоятелства за идните празници? 

2 Използвай наличната декорация

Коледната декорация по принцип е нещо, което имаме у дома и изваждаме през декември. Най-често тя е изцяло задоволително, само че по магазините има толкоз изкушаващи украшения, които сякаш ни приканват да си купим още нещо и още нещо. Или пък даже да я подменим! Нужно ли е всичко това? Отговорът е къс - не.

3 Вземи рационални дарове

Да, коледните пуловери са готини, само че кой има действителна потребност от тях? Точно по този начин, никой. Най-добре е да вземеш в действителност нужните неща на твоите близки, а в случай че нямат такива - да им подариш преживяване. Билети за концерт или спектакъл звучат тривиално, само че в действителност са мемоари за цялостен живот. За разлика от коледния пуловер.

4 Пазарувай от локални производители

Това важи за всеки интервал от годината, само че го загатваме и в този момент, за Коледа. Българските занаятчии са страхотни, а нещата, които създават - в действителност неповторими. Много по-креативни от всичко това, което има великански въглероден отпечатък, пътувайки от Китай да вземем за пример.

5 Отиди на коледен базар

Така ще спестиш още малко излъчвания на своя подарък, който ще те чака в твоя град, а не в офис на пощальон след километри пътешестване. 

Виж още: Ето по какъв начин Netflix ще се бори с намаляването на броя клиенти! 

6 Не опаковай

Няма нищо по-безсмислено от опаковката. Никой не се впечатлява от опаковки, а те са ужасяващ замърсител. Освен това и " бъркат " в джоба.

7 Избягвай спонтанните покупки

Дори и да спазиш всичките ни рекомендации дотук, в случай че купиш нещо, което няма да се употребява, колкото и красиво да е то, си се трансформира в ненужна движимост, а в елементарното владение, без прилагане, няма нищичко стабилно. 

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР