Черният жребец е едно от най-разпознаваемите лога в света. То

...
Черният жребец е едно от най-разпознаваемите лога в света. То
Коментари Харесай

Тази емблема е позната на всички, но историята й – едва ли

Черният жребец е едно от най-разпознаваемите лога в света. То е съвсем толкоз емблематично, колкото е и самото име на компанията, само че какъв е произходът му? Според италианската марка, Енцо Ферари е приказвал по този въпрос единствено един път.

Преди Енцо Ферари да стане прочут с производството на едни от на впечатляващите улични и спортни коли, той е играч. Енцо усеща триумфа с Alfa Romeo, печелейки надпреварата Coppa Acerbo 1924 в Италия. През 1929 година се образува екипът Scuderia Ferrari, който употребява главно коли Alfa Romeo в разнообразни категории.

Един ден Енцо се среща с родителите на въздушния ас Франческо Барака, върху фюзелажа на чийто аероплан е нарисуван изправен на задните си крайници кон. Те му предложили да постави жребец върху колите си за шанс. Енцо благодарил, само че зад жребеца поставил жълт декор, цвят, алегоричен за Маранело. Така се ражда емблемата на Ferrari.
 Енцо Ферари Енцо Ферари
През 1932 година жълтият щит с черен жребец се появява върху колите Alfa Romeo, с които Enzo Scuderia взе участие в Гран При на Спа. Когато Alfa изпада във финансови усложнения през 1933 година, тя се отдръпва от надпреварите, оставяйки Scuderia Ferrari като независим спортен тим. Тогава логото става по-изразено и очевидно, което застава на решетката и на 1935 Alfa Romeo Bimotore.

По-късно Alfa Romeo купува акции в Scuderia Ferrari и се развива в Alfa Corse. След като избухва Втората Световна война, Енцо напуща Alfa Romeo, с цел да стартира да създава свои лични коли. Стига се до съглашение, че той не може да употребява името Ferrari в продължение на четири години. Компанията му стартира да създава разнообразни машини, само че пристрастеността му към моторния спорт не го напуща през годините на войната – даже откакто фабриката му в Маранело е бомбардирана.

През 1947 година Ferrari създава автомобила Tipo 125S с 12-цилиндров мотор, който гордо носи емблемата с черния жребец, придружавана от името Ferrari. Автомобилът дебютира в Гран При на Италия през 1948 година

Останалото е история.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК

Renault-Nissan-Mitsubishi твърди, че е най-големият производител в света

Ford Fiesta е „ Автомобил на 2018 година в България”

Най-малкият мотор за „ Кортеж “ е с 245 к.с.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР