Черните дупки са известни с това, че похапват звезди, но

...
Черните дупки са известни с това, че похапват звезди, но
Коментари Харесай

Черните дупки отхапват от непослушните звезди: Учените

Черните дупки са известни с това, че похапват звезди, само че съгласно нови проучвания някои от тези небесни сметища може да са по-непослушни от други.

Астрофизиците употребяват 3D компютърни модели, с цел да покажат, че черните дупки със междинна маса отхапват по няколко хапки от непослушните звезди, преди да изхвърлят звездните трохи и да оставят галактическа диря.

Изследователите са създали откритието, до момента в който са провеждали симулации на черни дупки с разнообразни маси и са изпращали около тях звезди с размерите на слънце. Откритите при опита улики могат да оказват помощ на астрономите да открият черни дупки със междинна маса, като търсят доказателства за тяхното държание.

По време на симулациите черната дупка с междинна маса е прихванала звездата в орбитата си и всякога, когато звездата е направила нова обиколка, черната дупка е отхапвала от нея. Когато от звездата останало единствено плътното, деформирано ядро, черната дупка я изхвърлила и я изпратила да лети из галактиката.

 

Проучването, в което се разказва анализът на моделирането, е признато за издание в The Astrophysical Journal, а резултатите ще бъдат показани на априлската среща на Американското физическо общество.

" Очевидно е, че не можем да следим непосредствено черните дупки, тъй като те не излъчват светлина ", споделя в изказване водещият създател на проучването Фуля Кироглу, докторант по астрофизика в Колежа по изкуства и науки " Уайнбърг " на Северозападния университет в Еванстън, Илинойс. Тя е и член на Центъра за интердисциплинарни проучвания и изследвания в региона на астрофизиката към университета.

" Така че вместо това би трябвало да разгледаме взаимоотношенията сред черните дупки и тяхната среда. Установихме, че звездите минават през голям брой преходи, преди да бъдат изхвърлени. След всяко прекосяване те губят повече маса, което провокира изблик на светлина, защото (тя) се раздира. Всяко експлоадиране е по-ярко от предходното, създавайки автограф, който може да помогне на астрономите да ги открият. "

Търсенето на неуловими черни дупки

Астрофизиците към момента се пробват да потвърдят дали черните дупки със междинна маса въобще съществуват. Неуловимите небесни обекти, чиято маса се прави оценка сред три и 10 пъти по-голяма от тази на нашето Слънце, се основават при колапс на експлодиращи звезди.

Смята се, че масата на черната дупка със междинна маса е сред тази на свръхмасивната черна дупка и черната дупка с доста по-малка маса. Свръхмасивната черна дупка се намира в центъра на множеството огромни галактики и може да бъде милиони до милиарди пъти по-голяма от масата на нашето Слънце.

 

" Тяхното наличие към момента се разисква ", споделя Кироглу. " Астрофизиците са разкрили доказателства, че те съществуват, само че тези доказателства постоянно могат да бъдат обяснени с други механизми. Например това, което наподобява като черна дупка със междинна маса, в действителност може да е струпване на черни дупки със звездна маса. "

По време на опита за 3D моделиране звездите съумяха да завършат до пет обиколки към черна дупка със междинна маса, преди да бъдат изхвърлени. С всяко прекосяване звездата губи от ден на ден маса, до момента в който постепенно се раздира. Остатъците са изхвърлени с ослепителна скорост назад в галактиката - задоволително, с цел да се сътвори ослепителен светлинен модел, който астрономите могат да следят в устрема си да потвърдят съществуването на невидимите черни дупки със междинна маса.

" Удивително е, че звездата не е изцяло раздрана ", сподели Кироглу. " Някои звезди може да имат шанс и да оцелеят след събитието. Скоростта на изхвърляне е толкоз висока, че тези звезди биха могли да бъдат разпознати като хиперскоростни звезди, които са следени в центровете на галактиките. "

 
Източник:
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР