Черните дупки бяха доскоро известни на учените благодарение на сложни

...
Черните дупки бяха доскоро известни на учените благодарение на сложни
Коментари Харесай

След десетилетия опити: Заснеха черна дупка за първи път!

Черните дупки бяха до неотдавна известни на учените с помощта на комплицирани гравитационни калкулации и неналичието в галактическите облици, достигащи до Земята от многочислените устройства, изследващи Космоса. Така че черните дупки до неотдавна бяха по-скоро доктрина.

Това обаче се промени. Благодарение на десетгодишните старания на група учени и върховата технология на телескопа Event Horizon (EHT) неотдавна бе направена първата фотография на черната дупка, която се намира в Месие 87 – вселена, ситуирана на повече от 53 милиона светлинни години от Земята.

Сниманата черна дупка има маса 6.5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето, споделиха учените, които направиха откритието. Образът демонстрира образно доказателство за съществуването на този галактически феномен и ни разрешава да забележим нещо, което до неотдавна се смяташе за невидимо.

Историческите книги ще бъдат разграничени на времето преди изображението и след изображението, споделя Майкъл Крамер от Института за радиоастрономия Макс Планк в една от конференциите, на които бе показано откритието.

 Черна дупка

Макар и това да е единствено една фотография, за изработката ѝ са нужни безусловно десетилетия. На процедура голямата гравитация на черната дупка гълтам даже светлината и това прави невероятно снимането ѝ. Затова вместо да наблюдават непосредствено самата черна дупка, учените се съсредоточили върху нейната сянка. По-конкретно, откривателите разглеждали хоризонта на небесното тяло, границата, от която светлината към този момент не може да избяга от мощната гравитация на черната дупка. Газът в тази област се загрява до милиарди градуси, създавайки контур, чиято форма би трябвало да се предскаже от теорията на относителността на Айнщайн.

Тази сянка се разкрива в центъра на фотографията обкръжена от нагорещен до алено кръг от газ. Едната страна на изображението е по-ярка от другата. Това се дължи на ориентацията на черната дупка по отношение на Земята.

Изображението е основано с помощта на висша радиоастрономическа технология. Повечето радиоастрономии се правят благодарение на телескопи, които улавят радиовълни, попадащи на Земята. Но основаването на облик на черната дупка изисква извънредно огромен апарат. Изследователите се нуждаели от подобен, който има размера на нашата планета.

 Телескопи

За да съумеят да създадат фотографията, учените модернизирали и свързали в мрежа осем телескопа по целия свят. Те били ситуирани на труднодостъпни места с огромна надморска височина – от Сиера Невада в Испания, през вулкани на Хавайските острови и в Мексико и планини в Аризона, до чилийската пустиня Атакама и Антарктика.

Ръководители на плана са професор Хайно Фалке от университета Радбауд в Неймеген, професор Михаел Крамер от Института за радиоастрономия Макс Планк и професор Лучано Рецола от университета Гьоте във Франкфурт. Помагали им над 200 откриватели от Европа, Северна и Южна Америка и Източна Азия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР