Черната кутия на разбилия се преди месец изтребител все още

...
Черната кутия на разбилия се преди месец изтребител все още
Коментари Харесай

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 още е в България

 Черната кутия на разрушилия се преди месец изтребител към момента е в България, нарушавания в Министерството на защитата отиват в прокуратурата. Това сподели служебният министър на защитата Георги Панайотов. 

Той изрази вяра данните от изтребителя да бъдат разчетени до 3-4 седмици. Преди дни брачната половинка на починалия водач напомни през обществените мрежи, че наближава крайният 30-дневен период за предварителното разследване. Явната част от инспекцията на Военната полиция за случая може да бъде оповестена още идната седмица, сподели Панайотов. Но в момента има и досъдебно произвеждане, което е под надзора на Върховната касационна прокуратура. Според известието преди полета не е била открита нередовност в машината. 

Министърът разгласи подготвеност да подкрепи самодейността за създаване на монумент на подп. Валентин Терзиев. Приятели на починалия преди близо месец водач започнаха подписка за построяването на негов монумент в Асеновград. 

От Министерството на защитата предизвестиха, че е допустимо построяването на инфраструктурата на " Граф Игнатиево " за новите изтребители F-16 да закъснее с 6 до 8 месеца. Причината - редица нередности по състезанията за построяването на пистата и на оборудванията. " Нещата са вършени наизуст ", сподели Панайотов.

В авиобазите " Граф Игнатиево ", " Безмер " и " Крумово " би трябвало да бъдат вложени към 300 млн. лв. за поправки и друго съоръжение. Това са целеви пари от бюджета. От МО споделиха, че 184 млн. лв. са платени предплатено за даже нестартирали действия. На " Граф Игнатиево " са почнали действия по рушенето на остарели здания, ремонт на укрития за самолети и премахване на шубраци. Но и тази активност на " Граф Игнатиево " е коствала 2 500 лв. на декар, а в " Чешнегирово " - 220 лв.. 

Георги Панайотов сподели, че голяма част от компаниите, които се занимават с дейностите, са се обърнали към подизпълнители. Според него в някои от случаите това е естествена процедура, само че част от компаниите са се обърнали към проектантската компания на Министерството на защитата, което го навежда на извода, че тези компании нямат опит с това, с което се заемат. Голям проблем, съгласно Георги Панайотов, е и това, че няма кой да надзирава и координира плановете за новата инфраструктура. Според него е можело да се търси и помощ от НАТО, където има сходна организация, която се занимава с координацията. 

В Министерството на отбраната са предоставени без търг, т.е., с непосредствено договаряне, поръчки на стойност 160 млн. лв.. Само 680 000 лв. е цената на поръчките, които са били контрактувани с конкурс. Министърът сподели, че Министерството на защитата даже строителството на хотели, които са отвън проектите за поддръжка на военно-почивните бази.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР