Черна седмица, вместо Черен петък. Така накратко може да бъде

...
Черна седмица, вместо Черен петък. Така накратко може да бъде
Коментари Харесай

Черна седмица вместо Черен петък

Черна седмица, вместо Черен петък. Така в резюме може да бъде разказана най-чаканата от няколко години дата за всички, които обичат да пазарят на понижения по магазините и в интернет. По последни данни тази година над 50% от българските консуматори ще се възползват от пониженията по време на идния Черен петък, който тази година се пада на 29 ноември. Това демонстрира изследване на Асоциацията за отбрана на потребителите. Според проучването ще бъдат изхарчени към 500 лева приблизително на човек, което е със 100 лв. повече, съпоставено с 2018 година. Най-голямо ще бъде извършването на покупки в комерсиалните центрове и онлайн магазините. Най-търсените артикули съгласно Асоциацията за отбрана на потребителите и тази година ще бъдат облеклата, следвани от електрониката и обувките. В другите търговски обекти се чакат понижения сред 20 и 70%.  

Междувременно Черният петък и отстъпките около него ще стартират тук-там седмица по-рано. А още по-хубавото е, че ще продължат до 1-ви декември. Огромна част от търговците в Пловдив също приготвят съществени понижения.

Специалистите чакат и тази година парите, които ще изхарчим по време на Черния петък, да счупят всички върхове и да надминат 1,5 милиарда лв.. Поне 50 млн. лв. пък ще бъдат покупки на артикули посредством банкови карти на 29 ноември. За 2017 година сумата, платена на ПОСТ терминали, е била  29,76 млн. лева, а през 2018-а на 23 ноември тя доближи 37,27 млн. лева, или с към една четвърт повече, сочи статистиката на системата „ Борика “. Миналата година на този ден е регистриран растеж на транзакциите с близо 35%. Те включват освен заплащанията с пластиката в магазините, само че и харчовете за покупки през интернет. Очакванията за повече пръснати пари за наближаващия Черен петък се подхранват и от обстоятелството, че ще се оферират и много нови неща. Авиокомпании да вземем за пример са оповестили, че ще дават отстъпка до 80% за билети, закупени за пътувания навръх този ден. Сумата на картовите заплащания у нас обаче остава релативно ниска, съпоставяне с останалата част на Европа. В Румъния през 2018 година приходите от Черния петък в страната стигнаха близо 1,8 милиарда евро, към 20% от тях са платени с банкови карти.

Точно поради това тази година търговците у нас са подготвили нечувани понижения и отстъпки на техника, облекла, детски артикули и каквото още се сетите. Знаете ли обаче по какъв начин да се справите с хаоса от стотици онлайн магазини, които ще се включат в акцията черен петък 2019? Лесно е! Просто си направете лист с топ местата, които да посетите по време на шеметното извършване на покупки. Вече има и ранглиста за най-хубавите онлайн магазини, които освен ще станат част от Черен петък 2019, ами и ще предложат в действителност завладяващи понижения и отстъпки, заслужаващи вашето внимание. Ето ги и съответните онлайн портали за пазаруване…

FASHIONDAYS.BG
Стриктно спазващите настоящите фешън трендове дами и господа ще предпочетат да пазарят облекла с понижения от магазини с последните известни продукти за сезона. Изключително уместно попадение е точно добре познатия ви сайт fashiondays.bg. На черен петък 2019 тук ще намерите дамски, мъжки и детски облекла, обувки и аксесоари в духа на последните фешън трендове и даже ще можете да купите и дарове за близки и другари за идните зимни празници. Черен петък във FASHIONDAYS стартира след 19:30 часа на 28 ноември, четвъртък и ще продължи до неделя, 01 декември.
 
TIMER.BG
Те за поредна година ще се включат в акцията “Черен Петък ” с действителни отстъпки на часовници до 50%. Намаленията ще включват над 50 разнообразни марки и ще варират главно сред 15% и 30% от постоянната потребителска цена, а при единични модели отстъпките ще доближат и до 50%. Посетители на уеб страницата ще имат задоволително време да прегледат и изберат най-изгодната за тях договорка, само че огромна част от часовниците ще са в лимитирано количество, тъй че от Timer.bg поучават да се реагира по-бързо с покупките преди да са се изчерпали наличностите. За задачата си направете регистрация в уеб страницата и прибавете мечтаните модели в " обичани ". Когато акцията започва просто влезте в профила си и вижте кои от тях са понижени. Кампанията тук ще бъде през целия уикенд.

BABY.BG
A, в действителност, кой различен, в случай че не майките са най-щедри в покупките по принцип, камо ли пък на черен петък 2019? Специално за тях посочваме и последното си предложение за най-якия онлайн магазин с отстъпки и понижения през тазгодишния black Friday. В baby.bg ще можете да напазарувате както облекла, колички, кошари, играчки и хигиенични такъми за най-малкия член от фамилията, по този начин и значими артикули за родилката и кърмачката. Кампанията ще се организира от 21.11 до 29.11.2019

MEBELINO.BG
Това е един от най-големите онлайн магазини за мебели и обзавеждане в България, който и тази година ще се включи в най-голямото шопинг събитие на годината. Компанията ще даде старт на Black Friday на 24 ноември и ще продължи до 03 декември! Традиционно акцията ще продължи със седмица спомагателни промоции. За събитието компанията е подготвила многообразие от предложения на над 4000 продукта с понижения от 5% до 58%.

KATONOVI.BG
Ако пък сте почитатели на секънд хенд находките освен поради тръпката от това да намерите маркова дреха измежду купищата разнообразни фешън оферти и тя да е точно твоя размер, ами и тъй като цените за втора ръка ризи, рокли, панталони и якета е в пъти по-ниска от тези в обичайните магазини, ще би трябвало да посочим и сайта katonovi.bg. Включвайки се в шеметната конкуренция за най-яките понижения и предложения за черен петък 2019, страницата за секънд хенд облекла ще ви предложи още по-евтини фешън находки на 29 ноември и то за цели 3 дни.
   
mallbg.com/
Ето ви още един digital портал за извършване на покупки, където се предлага голямо многообразие от мобилни устройства, аксесоари и всевъзможни джаджи за всеки усет. Обикновено, апропо, точно този вид магазини са с най-хубавите отстъпки по време на black Friday и cyber Monday дните, а mallbg.com няма да изневерят на тази наклонност. На черен петък 2019 в магазина ще ви изненадат с понижения до 70%. Тук отстъпките ще продължат също няколко дни.

technomarket.bg
Безпорно в най-търсения магазин за техника Техномаркет, пониженията вървят цялостен месец. Както в магазините, по този начин и онлайн всеки клиент може да откри най-хубавите предложения в акцията Баш Месецът на ОФЕРТИТЕ. Тя стартира на 4.11 и ще продължи до 30.11 2019. А всички клиенти имат и неповторимия късмет да вземат участие в лотария за JAGUAR E-PACE 4x4. 

 

Сайт демонстрира същинско ли е понижението

От Асоциация " Активни консуматори " за втора поредна година ще се опитат да защитят интереса на всички, които ще пазарят на 29 ноември, и да ги предпазят от нелоялни практики или подвеждаща реклама. При обичайните обекти следенето на някои от тези практики е мъчно, само че онлайн ситуацията е по-различно.  От „ Активни консуматори ” са създали специфичен уебсайт, който демонстрира придвижването на цените на разнообразни продукти във времето, наличен за всички на адрес - ceni.aktivnipotrebiteli.bg.
Министерство на вътрешните работи пък припомнят на всички, които ще пазарят по магазините, че Черният петък може да е ден за преференциални покупки за нас, само че и късмет за джебчиите елементарно да стигнат до парите ни. Понякога обаче можете да загубите повече от наличието на портфейла си. Бъдете деликатни, когато плащате с банкова карта в магазините, тъй като отвред дебнат камери и записващи устройства. Винаги подавайте картата с лицето нагоре. 

 

Играчките от рекламите - най-търсени

Безпорно ще има един бранш от всички артикули, който на 29 ноември или така наречен Черен петък ще прегрее и това са детските играчки и по-специално тези от телевизионните реклами. През 2019 година Black Friday се пада в петък на 29 ноември 2019 година Намаленията ще са годни от 09:00 ч. до 22:00 ч. и ще можете да извършите своята онлайн поръчка във всеки детски магазин.

Една от значимите информации да вземем за пример за Хиполенд е, че в този магазин Black Friday се организира една седмица по-рано, в сравнение с в другите магазини и през 2019 година ще е на 22 ноември, т.е. ДНЕС. Намаленията са в посочените часове (09:00- 22:00ч). През целия ден на разпродажбата стоките ще бъдат понижени до 25 %. Поръчката би трябвало да бъде направена в самия ден, само че в случай че се обработи по-късно, не важат пониженията. Важно е да се знае, че заради големия брой поръчки от цялата страна, което се случва и през предишни години, е належащо повече софтуерно време за тяхната обработка. Всички поръчки, които са признати сред 09:00 и 22-00 ч в деня на Black Friday, ще се доставят в период от 20 работни дни.

Подобни магазини като Хиполенд, които имат огромни понижения по време на Black Friday са магазини като: Comsed – онлайн детски магазин, Rayatoys – магазин за бебешки артикули, Patilanci – онлайн магазин за бебешки артикули и аксесоари, Baby – онлайн магазин за бебешки колички, столчета, кревати, Dundio – онлайн магазин за бебешки артикули, Abubu – онлайн магазин за детски облекла, Pakostnik – бебешки и детски онлайн магазин, Kosara – онлайн детски магазин за облекла, играчки, кошари, обувки и козметика за деца, E-Chipolino – онлайн магазин с над 100 марки бебешки колички и столчета, Malchugani.com – онлайн магазин за играчки, пъзели и облекла. 

 

Внимавайте със запетаята - 01,50 или 150,0 лева

По време на Черния петък в историята си Комисията за отбрана на потребителите пази забавни и любопитни случаи, за които всеки би трябвало да внимава. „ Имали сме случаи, когато се продават да вземем за пример тв приемници, които действително костват 1500 лева, а в електронния магазин е оповестена цена 1,50 лева Потребителят беше поръчал няколко продукта от този модел и беше пуснал тъжба, че не му се доставят на посочената цена. Оказа се, че е станала техническа неточност “, описаха специалисти. „ В подобен случай ние отчитаме всички условия и считаме, че няма по какъв начин рационалният консуматор да се подведе по една такава информация и да реши, че тв приемник, който коства 1500 лева, някой може да му го продаде за 1,50 лева “, разясниха те. Когато обаче стоката би могла да коства толкоз, колкото е посочено – да вземем за пример, оповестена е цена 200 лева, а след това търговецът е изискал 250 лева или 300 лева – тогава има нарушаване от негова страта, защото очевидно го прави за да притегли клиенти и да завоюва повече. Това енелоялна комерсиална процедура и нейният причинител бива глобен, прибавиха от КЗП.

Потвърдена поръчка! А, дали?!

При извършването на покупки от понижения може едновременно в един онлайн магазин да се появят доста хора, които желаят препоръчаните на по-ниски цени артикули. Тогава има риск, макар предварителната подготовка на търговеца с повече наличия, те въпреки всичко да се окажат незадоволителни. В същото време клиентът да е спокоен, че е съумял да закупи стремежи от него продукт, само че на по-късен стадий да се окаже, че единствено го е поръчал. „ Трябва да се внимава каква е връзката с търговеца – дали върнатото удостоверение на поръчката е генерирано автоматизирано от системата, което значи, че тя просто е записана, или че фактически е обработена от чиновник на електронния магазин и следва нейното осъществяване “, обърна внимание Христо Трендафилов от КЗП.

Уверете се, е поръчката е призната

Има случаи, в които потребителят остава с усещането, че ще получи стоката, а се оказва, че тя е изчерпана и че търговецът няма да успее да обезпечи по различен метод наличия от нея и в бъдеще. „ Онлайн пазарът е доста динамичен – една стока може по едно и също време да бъде поръчана от десетки или стотици консуматори и в действителност да се стигне до обстановка, в която потребителят няма по какъв начин да получи декларираната от него стока “, означи Трендафилов. „ Добре е търговецът авансово да е дал информация по какъв начин се действа в такава обстановка. Ако пък се стигне до нея, да се обади на потребителя, да поеме някакъв ангажимент към него – или че ще достави стоката в даден миг, или да го уведоми, че това няма да е допустимо и да му възвърне парите за нея и всички разноски по поръчката, ако е имало предплатено заплащане “, посочи той.

Всеки проблем се преглежда самостоятелно

Комисията за отбрана на потребителите изследва всеки обособен случай самичък за себе си. „ Събират се доказателства от страна на контролния орган, стъпва се върху изложеното в жалбата от потребителя, изискват се мнения от търговеца, а при нужда – и от самостоятелни специалисти. „ Когато съберем и проучваме всички детайли от картината, излизаме със мнение дали е налице нелоялна комерсиална процедура или друго наршение “, съобщи Христо Трендафилов.

Съветите на специалистите

Съветваме потребителите деликатно да ревизират всяка информация, която получават. Пазаруването онлайн дава опция да се набави огромно количество информация от другите уеб сайтове – да виждат кое какъв брой коства, дали препоръчаната цена е естествена, преференциална ли е за тях. Важно е обаче и да регистрират, че не може някой да прави комерсиална активност, а да им предлага нещо, чиято себестойност е в пъти по-висока от оповестената цена, каквито случаи е имало най-много от страна на сайтове-фантоми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР