Черна гора проявява интерес към участие в проекта за АЕЦ

Черна гора проявява интерес към участие в проекта за АЕЦ ...

Черна гора проявява интерес да участва в АЕЦ `Белене` с миноритарен дял.


Черна гора проявява интерес към участие в проекта за АЕЦ "Белене" с миноритарен дял, е заявил посланикът на страната Снежана Радович на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
Русия потвърди интереса си към АЕЦ Белене Искаме сътрудничество с Русия за строежа на АЕЦ Белене, обяви енергийният министър
Разговорът е бил в продължение на проведените през месец септември разговори между министър-председателя Бойко Борисов и колегата му Душко Маркович.

Енергийният министър е информирала посланик Радович за приетия на вчерашното заседание на Министерския съвет доклад, свързан с процедурата за избор на инвеститор за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. По думите на Петкова изготвеният документ за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. 

Петкова и Радович се обединиха около създаването на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия, съобщава Министерството на енергетиката.

Източник: offnews.bg