Черна гора от днес е в сила нов закон за

...
Черна гора от днес е в сила нов закон за
Коментари Харесай

20 000 лв. глоба при пушене на закрито в Черна гора

 Черна гора от през днешния ден е в действие нов закон за ограничение на пушенето в закрити пространства в страната, признат от Народното събрание на 31 юли 2019 година, оповестяват локалните медии.

Законът не разрешава пушенето в пространства, където се употребяват храни и питиета. Изключение вършат казината, които обаче се задължават да конфигурират апарати за вентилация и филтриране на въздуха и да заплащат избрани такси.

В случай, че законът бъде нарушен, се плануват санкции до 20 000 евро.

Над 200 хиляди черногорци или една трета от жителите на страната пушат, по което страната е рекордьор в Европа, написа Българска телеграфна агенция. По данни на Световната здравна организация броят на пушачите в Черна гора се усилва с всяка година.

По данни на Института за публично здраве общо 31 % от жителите са подвластни от никотина, а броят на децата под 15 години, които пушат, се е удвоил през последните години.

Институтът заяви, че съгласно най-нови изследвания 34 % от децата до 16 години пушат.

На 9 август министърът на опазването на здравето Кенан Храпович заяви, че в Черна гора всяка година от рак на белите дробове се разболяват към 400 души, а лекуването на един пациент, по данни от 2015 година, коства към 70 000 евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР