Черна гора е разтърсена в последните часове от събития, които

...
Черна гора е разтърсена в последните часове от събития, които
Коментари Харесай

Арести на политици в Черна Гора, страната е заплашена от гражданска война

Черна гора е разтърсена в последните часове от събития, които съгласно водещи депутати в страната водят страната към революция.
Всичко стартира с ареста на водача на опозиционната партия на Черна гора Демократичен фронт (ДФ), Небойша Медоевич в Подгорица.
Опозиционерът бе задържан по заповед на Върховния съд на Черна гора. " Заповедта е издадена по отношение на обвиняване за рушвет ", заяви полицията. Медоевич е арестуван за два месеца " заради отвод да свидетелства при положение, разследван от специфичната прокуратура ".
Черногорските медии оповестиха, че по време на съвещание на Народното събрание в четвъртък Медоевич споделил, че е бил преследван от неидентифицирани субекти в цивилни облекла. По-късно вечерта колата, в която пътуваха депутатите, беше спряна от полицията на една от централните улици, след което Медоевич беше отведен с полицейска кола.
" Черна гора е на прага на революция след ареста на Небойша Медоевич ", съобщи един от водачите на опозицонната партия Демократичен фронт (ДФ) Андрия Мандич.
" Това е скандал, това в никакъв случай не се е случвало в Черна гора - да бъде задържан член на Народното събрание за произнесени думи. Демократичен фронт счита, че Черна гора е на прага на революция. Ние ще съобщим това на представителя на Народното събрание, на премиера и на президента. Някой желае да разгори спор в Черна гора, да докара обстановката до въоръжени конфликти, ние не желаеме това ", сподели Мандич във видеозапис, оповестен от пресслужбата на Държавна фирма.
Малко по-късно различен водач на Държавна фирма Милан Кнежевич се барикадира в Народното събрание на страната, с цел да избегне арест.
" Сега съм в същото състояние като господин Медоевич, избягах от снощния арест единствено тъй като в този момент съм затворен в Народното събрание на Черна гора дружно с моите колеги-депутати. Моят арест също е плануван, сега има дежурни полицейски коли на територията на постройката, които ме чакат. Взех решение, че няма да се предам непринудено, ще би трябвало да влязат в Народното събрание и да влязат в сблъскване с мен и депутатите на Демократичен фронт, в случай че желаят да приложат това противоконституционно и нелегално решение на ръководителя на Върховния съд ", сподели Кнежевич.
Според него ареста на опозиционери може да докара до сериозен цивилен спор в страната. " Това, което се случи с Медоевич, е жестоко нарушаване на закона, при което заместник-председател и водач на парламентарната партия беше хванат след парламентарна среща на основния бул. в Подгорица и беше изпратен в пандиза с решение на Главния съд. Смятаме, че в този момент Черна гора е на ръба на спора и в случай че няма подготвеност и воля от другата страна, предизвикала този случай, тогава обстановката в страната ще се утежни. Това е кулминационната точка на преследванията против Демократичен фронт, чиито водачи са подсъдими в няколко правосъдни процеса, като се стартира от по този начин наречения прелом до т.нар пране на пари. Сега към този момент ни залавят като животни по улиците, без снемане на имунитет в Народното събрание ", сподели политикът.
" Призовах всички наши последователи да чакат инструкциите ни. По обяд ще се срещнем с ръководителя на Народното събрание и по-късно ще вземем решения за по-нататъшни дейности. Аз не изключвам всеобщи митинги на черногорските жители заради потребление на режим на откровена тирания ", сподели Кнежевич.
Медиите настояват, че началото на колизиите е стартирало след приемането от депутатите късно нощес на проекторезолюцията на ръководещото болшинство, с която решенията на събранието в Подгорица от 1918 година се афишират за невалидни.
В гласуването участваха 61 депутати, 46 от които " за ", 15 " срещу " и без въздържали се.
Черногорският министър на правораздаването Зоран Пажин сподели, че " резолюцията е ориентирана против сегашните опити да се унижи черногорската държавна еднаквост със злоупотребата с едно трагично събитие в черногорската история ".
" Времето в Черна гора от дълго време е узряло за определяне на черногорската държавна еднаквост. Дали на някой му харесва или не, целият свят през днешния ден назовава жителите на Черна гора черногорци, както назовават жителите на Германия германци, и на Франция французи. Време е ние в Черна гора с горделивост да приемем идентичността, с която целия свят ни разпознава ",каза Пажин.
Проекторезолюцията на ръководещата коалиция бе разяснена и от законодателя Бранимир Гвозденович, който съобщи, че " това е документ за несправедливост, осъществена в Черна гора ".
Депутатът на опозицията Славен Радунович сподели, че в случай че през днешния ден дядовците на тези, които са предложили резолюцията биха разбрали защо става въпрос, биха се обърнали в гробовете си.
Дейност и цели на Демократичен фронт
Държавна фирма е коалиция от 10 опозиционни партии, най-авторитетните от които са Нова сръбска народна власт на Андрия Мандич, Движение за смяна на Небойша Медоевич и Демократична национална партия на Черна гора на Милан Кнежевич. Коалицията обичайно се застъпва за съдействие със Сърбия и Русия и изрично се опълчва на прозападната политика на актуалните черногорски управляващи. В подготовката за влизането на Черна гора в НАТО Държавна фирма организира всеобщи анти-НАТО дейности, изискващи референдум за присъединението на страната към Северноатлантическия алианс.
Наказателно гонене на Демократичен фронт
Срещу водачите на черногорската съпротива е в ход правосъден развой, в който управляващите ги упрекват в организирането на прелом в Черна гора на 16 октомври 2016 година По-рано съдът на Черна гора сне парламентарния им имунитет, а по-късно иззе задграничните им паспорти, “ с цел да предотвратят полети в чужбина ".
В случая по преврата на 16 октомври 2016 година в Черна гора са подсъдими 14 души, в това число двама съветски жители. Общо 20 души са били арестувани, множеството от които са сключили договорка с следствието, откакто са получили 3-5 месеца затвор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР