Черешопроизводители от Старозагорско и Казанлъшко излязоха на протест срещу ниските

...
Черешопроизводители от Старозагорско и Казанлъшко излязоха на протест срещу ниските
Коментари Харесай

Черешопроизводителите искат незабавна намеса от държавата, управляващите: Да си направят организация!

Черешопроизводители от Старозагорско и Казанлъшко излязоха на митинг против ниските изкупни цени и невъзможността за реализация на продукцията си. За към десетина минути по обяд те блокираха пътя към село Загоре, а основният пътен възел към автомагистрала "Тракия " остана свободен за преминаващите коли. На място, с цел да се запознае с настояванията на хората от сектора, пристигна заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Производителите са безапелационни, че има свръхпроизводство в бранша и сега продават под себестойност. Те се надяват да бъдат обезщетени от страната. Мнозина от тях заплашиха, че ще оставят вкусния плод по дърветата и няма да берат реколтата, в случай че няма решение на казуса им.

Около 50 черешопроизводители и берачи показаха недоволството от ниските изкупни цени на плода, като разсипаха касети с череши на отбивката за Старозагорското село Загоре.
Настояваме за интервенция на страната и отбрана на производството, заяви Николай Атанасов от протестиращите:
"Искахме просто да бъдем чути от министъра и някой да вземе решение и да обърне внимание за тези ниски изкупни цени и вероятно да помислят за някаква отплата, без значение по какъв метод ".

Стойчо Шутов, овощар от Старозагорско, съобщи по-рано през днешния ден:

"Плащаме по 40 стотинки за кг на берачите, а получаваме сред 90 стотинки и 1 лев за продукцията. Държавата желаеме да ни помогне. Ние не можем да наложим на търговеца да ни изкупува скъпо черешите. Не можем да кажем и на служащия: "Ще дойдеш да ни береш за 20 стотинки или за 10 ". Даже в Русенска област мислят да блокират Дунав мост ".
Според заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров, производителите би трябвало да създадат своя лична организация, с цел да бранят ползите си:
"Част от производителите нямат контракти, което по никакъв метод не ги пази. Второ, измежду най-важното са тези организации на производители, за които приказваме от години. Това е ангажимент на страната и тя би трябвало да си свърши работата. Останалото - чисто пазарните взаимоотношения сред производител и търговец, това е работа на всеки самичък да си ги реши какъв контракт ще подпише и каква цена ще има в този контракт заложена ".
Протестиращите оповестиха, че в случай че настояванията им не бъдат чути от страната и не последват действителни дейности, ще има нови митинги, съобщи БНР.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР