Черепномозъчните (краниалните) нерви са дванадесет на брой и всеки от

...
Черепномозъчните (краниалните) нерви са дванадесет на брой и всеки от
Коментари Харесай

Черепномозъчни нерви – за какви функции отговарят?


Черепномозъчните (краниалните) нерви са дванадесет на брой и всеки от тях е с по два клона – ляв и десен, отговарящи за съответната половина на тялото. Най-общо съгласно влакната, които влизат в тях могат да се разделят на моторни, сетивни и смесени. В някои от черепно-мозъчните нерви влизат и парасимпатикусови нишки.

Първият черепномозъчен нерв е обонятелният. Той е напълно осезателен и е формиран от израстъците на обонятелните кафези, които се разполагат в носната лигавица. Неговата функционалност е обвързвана напълно с обонянието и е един от двата нерва, които не излизат от мозъчния дънер.

Другият нерв, който също не излиза от мозъчния дънер е зрителния нерв . Той също е построен напълно от сетивни нишки – от израстъците на ганглийните кафези на ретината. Образите, които получава окото от заобикалящата ни среда минават като нервни импулси от зрителния нерв към зрителния център, който се разполага в тилния дял на мозъчната кора.

Третият черепномозъчен нерв е очедвигателният . Той е моторен нерв с включени парасимпатикусови нишки към него. Неговата функционалност е обвързвана с придвижванията на очната ябълка, инервирайки мускулите на окото.

Свързани публикации.. Мозъчни обвивки (менинги) – извършват защитна функционалност 0 Продълговат мозък – зает с контрола на дишането 0 Епифизата - часовникът в нашия организъм 0

Трохлеарният нерв – четвърти черепномозъчен нерв е напълно построен от моторни нишки. Неговата функционалност е обвързвана с инервираните на горния кос мускул на окото.

Троичният нерв – пети черепномозъчен нерв е разбъркан – построен от сетивни и моторни нишки. Той се разделя от своя страна на очен, горно и долно челюстен нерв. Очният нерв реализира инервацията на слъзната жлеза, конюнктивата, горния и долния клепач, кожата на челото, темето и носа, както и лигавицата на горната част на носната празнина.

Долночелюстният нерв инервира кожата и лигавицата в региона на бузите, кожата на слепоочието, както и устната празнина – лигавицата на езика, пода на устната празнина и небните сливици. 1828
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР