Черепите на змиите показват как те се адаптират към плячката

...
Черепите на змиите показват как те се адаптират към плячката
Коментари Харесай

Еволюция на черепа: Как змиите са се адаптирали към плячката си

Черепите на змиите демонстрират по какъв начин те се приспособяват към плячката си, сочат данните от проучване на учени от Тексаския университет в Арлингтън, представени от електронното издание " Юрикалърт ".

Специалистите са изследвали формата на черепа на дебелоглави змии, с цел да открият по какъв начин този тип в Централна и Южна Америка еволюира и се приспособява , с цел да отговори на условията на своите местообитания и източници на храна.

Изследването, извършено в съдействие с специалисти от Мичиганския университет, е оповестено в списанието BMC Ecology and Evolution.

" Имаме доказателства, че тази група змии е една от най-впечатляващите и най-силно адаптивни, известни на науката сега ", споделя Грегъри Панделис от Центъра за проучване на разнообразието на земноводните и влечугите в Тексаския университет, Арлингтън. 

" Установихме, че както местообитанията, по този начин и желанията към храна са мощно свързани с формата на черепа при тези змии. Това демонстрира, че те са евентуални фактори, определящи черепната еволюция на тези типове ", добавя откривателят.

Съществуват повече от 800 типа дебелоглави змии. Това подсемейство влечуги нормално е безвредно за хората и оцелява с необятен набор от храни - от по-едра плячка като птици, гущери и жаби до по-дребни жертви като червеи и охлюви. Някои типове даже са избират характерен улов - да вземем за пример охлюви, а други употребяват каквото им попадне.

Изследователите се концентрират върху еволюцията на черепа, защото формата му има значими функционални последствия за змиите , в това число хващане и усвояване на храната, потребление на местообитания, избор на сътрудник и отбрана от хищници. Змиите нямат крака и черепът играе решаваща роля за напредването им, за придобиването и изяждането на плячката, която е доста по-голяма, в сравнение с допускат размерите на тялото им.

За да проучат еволюцията на формата на черепа, откривателите основават триизмерни цифрови реконструкции на черепите на 160 типа дебелоглави змии, като употребяват рентгенова технология за микрокомпютърна томография на непокътнати музейни екземпляри. След това дефинират количествено формата им благодарение на геометрична морфометрия и я съчетават с данни, събрани на терен - по какъв начин живеят тези змии и с какво се хранят, с цел да изследват връзката сред формата на черепа и заобикалящата среда .

" Нашето проучване демонстрира, че змиите, които са водни или фосориални (подземни), наподобява са подложени на най-силен селективен напън върху черепите си и еволюционната конвергенция е необятно публикувана измежду тези групи ", изяснява още Панделис. Според него проучването дава значима информация за това по какъв начин змиите се приспособяват към неповторимия си метод на хранене и обитаване на средата , " макар че към момента има доста неща, които не знаем за тези загадъчни и очарователни животни ".

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР