Черен се оказа уикендът за плажовете в Бургаско и край

...
Черен се оказа уикендът за плажовете в Бургаско и край
Коментари Харесай

Близнаци се давят в Приморско само единият е спасен

Черен се оказа уикендът за плажовете в Бургаско и край Дуранкулак. Седем души се удавиха в бурното море. Страховитото мъртво неспокойствие взе следващите си жертви и скова от боязън и плажуващи, и спасители. Морето през уикенда стана ужасно, оповестява Блиц.

Силен вятър и 4 – 5 бала неспокойствие, изправиха на нокти спасители и курортисти. Въпреки, че влизането на дребни деца бе безусловно неразрешено нищо не можеше да спре насочилите се към вълните майки и цели фамилии с деца. Трагедиите не закъсняха. Телата на три момчета, изчезнали в събота в бурното море край Дуранкулак, бяха открити след 24-часово търсене. Малко след 14 ч. в неделя вълните изхвърлили удавените деца на юг от неохраняемия плаж, където били видени за последно, пише „ Труд “. 

Момчетата, на възраст от 12 до 15 година, са от генералтошевското с. Спасово. В първия почивен ден с родителите си и други познати пристигнали да плажуват на неохраняема линия сред Крапец и Дуранкулак. Въпреки големите талази към 13 ч. децата влезнали в морето дружно със собствен другар. Именно той първи подал сигнал, че ги няма, откакто с тъга съумял да излезе на брега. Момчето бягало близо 1 км до първия избавителен пост на север, в региона на дуранкулашкия къмпинг „ Космос “. Разказало на спасителите, че влезнало с тримата си другари, само че те изчезнали измежду талазите. Водните гардове подали сигнал на тел. 112, защото нямат право да напущат вишката, на която се веел червен забранителен за къпане байрак. Цялата компания, дружно с полиция и доброволци до късна доба търсили децата без триумф.

Три дни продължава бурното неспокойствие по Северното Черноморие. Във Варна и курортите край града жертви няма, само че бяха избавени десетина нагълтали вода туристи, а двама са в реанимация – поляк и българин, пренебрегнали възбраната да влизат в морето. По Южното Черноморие се удавиха четирима – трима българи и молдовец. На плажа Слънчев бряг бе открит мъртвец на мъж, на 50 – 60 години. В Приморско, след работното време на спасителите, се удавил 24 годишен молдовски жител. Приятелите му забелязали, че се дави, само че до момента в който се провеждат да му оказват помощ, той липсващ от очите им. Около 20.50 ч. на към два метра във водата, служителите на реда забелязвали тялото му.

Пак в Приморско, само че на Южния плаж, се е удавил 27 годишен пловдивчанин. Спасителите забелязали двама давещи се и подхванали дейности по спасяването им. Успели обаче да извадят единствено единия, другият бил отмъкнат от мъртвото неспокойствие във вътрешността в морето. Установено е, че избавеният е 27 годишния Ц.Н. от Пловдив, а брат му – близнак П.Н. е отмъкнат от бурното море.

Статистика

17 се удавиха от началото на сезона 

Жертвите на морето от началото на сезона към този момент са 17. Такова нещо от години не се помни, разясняват спасителите. Официално от пресцентъра на регионалната администрация в Бургас оповестиха, че през уикенда на тел. 112 е имало 20 сигнала за хора, които са в морето и викат за помощ.

В Иракли се е давил туристи, който е избавен. На нос „ Емине ” къщо е бил избавен давещсе човек, две деца са били извадени от вълните, откакто се развикали за помощв басейни в Слънчев бряг. „ В събота вълнението на морето бе 6 бала, в неделя започнах дежурство с 4 бала неспокойствие, в късния следобяд то падна до 3 бала ”, сподели спасителят на Северния плаж Петър Русев.

Мъртвото неспокойствие е почнало още в първия ден на август. Морето безусловно „ се обърнало ”. Огромни подводни ями на дъното дърпат във вътрешността къпещите се.

Лодка връхлетя туристи в Крайморие 

Рибарите желали да си купят бира 

Неуправляема лодка се заби в плаж Крайморие край Бургас. Двама бургазлии били в морето с лодката си за сафрид, изпили много бири, само че ги привършили. Без да му мислят, насочили лодката си към брега, с цел да отидат до някой магазин и да си купят още. Лодката минала шамандурата, единият от „ екипажа “ скочил и заплувал „ към супера “, а другият тотално изгубил надзор над морският съд. Силният вятър подел лодката и я понесъл към пясъка. В това време в близост имало най-малко 40 туристи, които се къпели. Щом видял какво се случва, избавител на плажа в Крайморие скочил и бързо почнал да вади къпещите се. В последна сметка лодката заседнала на брега и в неделя катер я извадил от пясъка. Двамата бургазлии били отведени в полицията, взети са им проби за приложимост на алкохол.

Факт 

Дългите открити плажове са най-опасни 

Дългите и открити плажове са най-рискови за пораждане на подводни течения, тъй като при плевел вятър там се подвигат високи талази, които дълбаят огромни ями на линията на прибоя, настояват дългогодишни спасители. Във Варненско има най-малко 15 такива линии, част от които са без защита. Такава е мъчно наличната Паша дере, където водата е най-чиста. Завет обаче няма, а дъното внезапно става надълбоко на метър от брега. Това важи и за елементи от Кабакум и Златни пясъци. Огромният плаж на Шкорпиловци също е измежду рисковите, а лидер на листата е 2-километровата линия на Камчия. Там най-често стават тежки и съдбовни произшествия, защото при вливането на едноименната река в морето постоянно стават огромни водовъртежи.

Съвети за родители 

Не обръщайте тил на детето 

Дори за секунда не обръщайте тил на малко дете до момента в който е във водата. Без значение дали сте на басейн или край морето, малчуганите би трябвало да са ви непрестанно пред очите. Създайте правила да не тичате с хлапето си покрай водата. Внимавайте с количествата играчки, които вземате за плуване в морето. Бъдете компактно до детето си даже да е с пояс или надуваеми ръкавели.

Специалистите поучават да се стартира с уроците за плуване към 4-годишна възраст. Не внушавайте боязън от водата на детето си, а го приучете да има безвредно държание на плажа. Ако сте фенове на разходките с лодки, то наложително ползвайте за регулируема избавителна жилетка. За децата до три годинки се предлагат задачите бански костюми. Производителите на бебешки и детски продукти към този момент оферират и такива с UV отбрана.

Георги Есов, основен избавител на варненските плажове: 

След огромната вълна идва рисково мъртво течение 

Бурни талази има още от юни Повече от 3 дни бурни талази заливат крайбрежието ни, а след тях идва рисковият Мъртвак, който тази година се появява от време на време още от началото на юни. Това изясни Георги Есов, шеф на спасителите на градските линии във Варна. Подводни течения има и в този момент, заран, когато морето е относително безшумно. Щом се вдигне огромна вълна, те изчезват, само че стихне ли, водата си търси път към дълбокото и оформя цели подводни реки сред ямите, издълбани от мощните вълни, разясни доайенът. Според него през август морето може да остане рисково седмица и повече, само че туристите не желаят да чакат и мнозина подценяват възбраната да се къпят.

„ Тук всеки счита, че е плувец, до момента в който не закъса. Глас не ми остана тези дни да крещя “, не скри огорчението си Есов. Негови сътрудници предизвестиха, че възбраната би трябвало да се съблюдава, даже и очевидно да няма пенести огромни талази. „ Ако морето наподобява съвсем умерено, а се вее червен байрак, значи има Мъртвак. Докато преброиш до 5, те дръпва във вътрешността, все едно си попаднал в ручей “, споделят те. Съветът им към всички попаднали в мъртво неспокойствие е да се провиснал и да плуват паралелно на брега.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР