Черен прах покрива цели села около ТЕЦ Брикел, пише австрийският

...
Черен прах покрива цели села около ТЕЦ Брикел, пише австрийският
Коментари Харесай

Набелязаният край на ТЕЦ-овете копае пропаст между прозападните и проруските сили

Черен прахуляк покрива цели села към Топлоелектрическа централа " Брикел ", написа австрийският " Дер Щандарт ". В Стара Загора хората държат на работните си места в мините, само че Европейски Съюз чака от България да постави завършек на въглищата.

***

" Марица Изток " е най-големият производител на въглероден диоксид в България, който форсира промените в климата, показва авторката на репортаж за България в австрийския " Дер Щандарт " Аделхайд Вьолфл. Черният прахуляк покрива цели села, източник на изключително огромно замърсяване е Топлоелектрическа централа " Брикел ".

" С тези централи се печели доста, само че дотук не стига нищо ", споделя пред австрийското издание 76-годишният Диньо Иванов от село Трояново. Много от хората са напуснали това село, защото въгледобивното сдружение е изкупило къщите, с цел да може да разшири мината. Прозорците на учебното заведение са изпочупени, обещаната болница по този начин и не е издигната. А Диньо Иванов с усмивка споделя пред австрийската журналистка, че при тях е най-добре, когато духа южен вятър. Защото отнася пушекът от Брикел в противоположната посока.

Пет милиарда евро от Европейски Съюз, само че с изискване

Споразумението с Европейската комисия планува до края на 2025 година България да понижи с 40 % излъчванията си въглероден диоксид, а до 2038 би трябвало да бъдат затворени всички централи. Това бе изискването за приемането на милиарди от европейския фонд за възобновяване. " Но българските политици не престават да настояват, че централите ще останат ", показва Иванов.

" Европейски Съюз планува да даде на България пет милиарда евро за промени и декарбонизация, само че тези средства ще бъдат отпуснати единствено въз основата удовлетворителното осъществяване на договореностите и задачите ", споделя пред " Дер Щандарт " Тим Макфий, представител на Европейска комисия по енергетиката и климата. Той акцентира, че в този момент цел на Еврокомисията е да се погрижи българските управляващи да подхващат ограничения за трайно съблюдаване на директивата за качеството на въздуха.

Конфликтът сред прозападните и проруските сили

" Дер Щандарт " споделя на своите читатели за Стара Загора - градът, който е измежду най-богатите и най-добре развитите в България. Заплатите са съвсем толкоз високи, колкото в София, като огромна част от парите идват от централите.

Поради това набелязаният завършек на тяхната работа копае бездна сред хората с прозападна и с проруска ориентировка. Екологично насочените българи, които поддържат закриването на ТЕЦ-овете, са същите, които застават зад Украйна и Европейски Съюз. Симпатизантите на " Марица " пък са по-скоро проруски настроени. А те по никакъв начин не са малко, отбелязва австрийското издание. “В Стара Загора мнозина считат, че войната в Украйна е провокирана от Съединени американски щати, изпълнени са с съмнение към Запада ”, изяснява " Дер Щандарт ".

Екологията остава на втори проект

Въглищните централи обезпечават също така 40 % от добиваната в България сила - и до момента можеше доста да се изнася и доста да се печели. Затова българските политици увъртат и съвсем никой не се осмелява да засегне закриването на мощностите в " Марица ", написа австрийското издание.

" Франкфуртер Рундшау " цитира някогашния министър на екологията Юлиан Попов, съгласно който през 2022 година България е спечелила три милиарда евро от експорт на електрическа енергия за прилежащите страни – Сърбия, Румъния, Турция и Гърция. " ТЕЦ-овете в България са печеливши - макар заплащането на документи за въглероден диоксид и индустриалните разноски. Респективно има мощен финансов мотив за запазването им. " А тъй като множеството въглищни централи са държавна благосъстоятелност, те пълнят бюджета, показва немското издание.

В кметството в Стара Загора пък споделят пред журналистката от " Дер Щандарт ", че Европейска комисия не е осигурила задоволително средства, с цел да могат да се открият нови работни места, когато въглищните централи бъдат закрити. А и преходният интервал бил прекомерно къс. Затова в общината отхвърлят проекта на Европейски Съюз за " обективен преход ".

Мариана Перчемлиева, старши специалист в дирекция Устойчиво развиване и евроинтеграция в Старозагорската община споделя: " Става дума за нашите работни места. Ако бъдат основани нови, заплатите би трябвало да останат същите. И в този момент екологията не е най-важният въпрос ". В общината даже се съмняват, че със прекъсването на централите излъчванията ще намалеят.

" Франкфуртер Рундшау " от своя страна отбелязва, че в случай че България даде заден ход, това може да сложи под опасност задачите на Европейски Съюз във връзка с климата. С най-нисък БВП в Европейски Съюз България има най-интензивната на въглеродни излъчвания стопанска система и създава доста по-голямо количество в съпоставяне със междинното за Европейски Съюз.

Обратът е неминуем

Енергийният специалист Славчо Нейков споделя пред " Дер Щандарт " визията си, че в последна сметка решението няма да бъде взето нито от политиците, нито от администрацията, а от пазара. " Пазарът не харесва въглищата ", изяснява той. " Това се промени единствено за малко време - предходната година, когато стартира войната и се стигна до дефицит на сила. Но в това време електричеството от топлоцентралите не е конкурентоспособно, защото поради излъчванията разноските са доста високи. "

Нейков приканва българските политици да обяснят ясно на жителите, че времето на въглищата е отминало. Всичко друго е популизъм. " Енергийният поврат е неминуем, зелените технологии се развиват бързо. "

Дойче веле (
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР