Черен понеделник за строителите, които работят на площадката на националното

...
Черен понеделник за строителите, които работят на площадката на националното
Коментари Харесай

Кой стои зад гробното мълчание на медиите за двата смъртни случая при строежа на ядреното хранилище?

Черен понеделник за строителите, които работят на площадката на националното вместилище за ниско и приблизително дейни радиоактивни боклуци, което се построява край атомната централа в Козлодуй. По време на работа в една от шахтите са починали двама служащи. Още двама техни сътрудници са потърпевши тежко при трудовата акцидент.

По предварителна информация двамата починали са чиновници на външна компания. Те работили в шахта на площадката на хранилището, когато над главите им се откъснала железна шайба и те починали на място.

По този метод започнаха медийните летописи на 16 декември 2019 година и по този начин приключиха за този извънредно абсурден случай. Кой стои зад гробното безмълвие на медиите за този случай и за какво никой не разкри същинския реализатор и сянката на кой олигарх изпъкна още веднъж? Въпроси, на които обществото отдавана трябваше да е получило отговори в една страна със свободни медии. Нека изясним в този момент обстановката и да се опитаме да дадем отговор на мълчанието.

Държавно дружество „ Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) публично започва построяването на Национално вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци (НХРАО) още предходната година в Козлодуй. За реализатор на плана по създаване на НХРАО по критериите на Европейска банка за възстановяване и развитие е определен германо-български консорциум от 5 компании с основен реализатор NUKEM Technologies. Наши източници разкриха, че зад плана за 72 млн. евро стои небезизвестният милионер Людмил Стойков.

Националното вместилище съставлява оборудване с многобариерна отбрана за трайно запазване на авансово обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни боклуци и би трябвало бъде едно от най-модерните в Европа от този вид. НХРАО ще бъде от приповърхностен траншеен вид с потенциал от 138 200 куб. метра. Състои се от няколко стоманобетонни вкопани структури (модули), разграничени от вътрешни преградни стени на обособени камери. Планирано е хранилището да бъде в употреба, т. е. последователно да се запълва, в продължение на 60 години. След това се планува то да бъде затворено. През целия интервал на употреба и в идващите 300 години оборудването ще е обект на непрекъснат надзор от страна на оторизираните органи.

Людмил Стойков е на 54 години. Роден е на 16 април в Перник. Олигархът е някогашен състезател и е приключил ВИФ. Преди измененията е бил барман в "Балкантурист ". Според личните му думи е почнал бизнеса си още през 1990 година с търговия със сирене. В родния си град обаче е прочут като представител на силовата формация ВИС 2, въпреки на никое място в регистрите и биографиите му да не се оповестява такова нещо. В средата на 90-те години записва компания за изкупуване и търговия на скрап, като стартира да работи с все по-големи размери.

През 1997 година записва стилната организация "Ивет модерно ". Бизнесът му потръгва още повече, откакто брат му Емил Стойков става началник на митница Перник. Впоследствие той е заменен от служба, само че пернишката митница остава благосклонна към него. Името на Людмил се свързва с разнообразни схеми за импорт на пилешки артикули и месо. По време на държавното управление на Иван Костов Стойков се насочва към туризма и промишлеността.

През април 1999 година той купува против 2.7 милиона $ курортното населено място "Дюни ". На 30 юни 1999 година в консорциум с "Радомир леко коинвест " АД неговата компания "Еврометал " ООД купува 75% от "Радомир - леяро-ковашки комплекс " ЕАД. Делът на Стойков е 34% и за тях той заплаща 4 милиона лв.. Консорциумът би трябвало да обслужва и дълга на компанията от 21 милиона лв..

През 2000 година купува главното произвеждане на банкрутиралото дружество "Стомана " против обслужването на дълга му от над 42 милиона лв.. По-късно във компанията влиза гръцката "Виохалко ", само че Стойков резервира 14 на 100 от "Стомана индъстри " и е зам.-председател на управителния съвет. Смесеното сдружение е притежател и на поточната линия "Даниели ", закупена от банкрутиралия "Камет ".

"Еврометал " е съцесионер на близо 60 млн. лева дълг към НЕК на Националната компания "Железопътна инфраструктура ". Основният цесионер е офшорната Kingston Enterprises, за която се счита също, че е благосъстоятелност на Людмил Стойков. Със случая се занимаваше парламентарната комисия по корупция в Народното събрание.

Името му беше забъркано в различен скандал. Той породи във връзка основаването на взаимно сдружение сред община Созопол и сдружение "Дюни ". Става въпрос за взаимна компания "Градина " АД, в която Людмил Стойков има 75%, а община Созопол 25%. Скандалът породи поради дребния дял на Созопол, който апортира земята за построяването на хотелски комплекс против бензиностанцията на Созопол.

В Созопол развиват активността си още две компании на Стойков - "Евробилд " и "Евробетон ". Втората е притежател на бетонния възел, който зарежда градежите по Южното Черноморие. Чрез "Еврометал " Стойков кандидатства и за банкрутиралата банка МБТР в съдружничество с Корпоративна комерсиална банка, само че отпадна от конкуренцията. Участва и в няколко търга за приватизация на въглищни мини в пернишкия район и "Брикел " - Гълъбово, само че ги загуби (и в двата случая надвит от Христо Ковачки). Опита да купи и Варненската корабостроителница, само че и там не съумя.

Людмил Стойков влезе в конфликт и с хората от пернишките села Рударци и Кладница. Той заведе каузи против 42 притежатели на 125 дка в центъра на Рударци. Людмил Стойков е в положителни връзки с политиците от всички партии, изключително когато са на власт. Той е ръководител на сдружението за локален бизнес "Съюз за Перник " и взе участие в президентската акция на Георги Първанов. Той е член на управлението на Националния ръб по туризъм. Людмил Стойков има чисто правосъдно минало, против него до момента не са водени наказателни производства.

През април 2016 година излиза наяве, че парите от Европейския обществен фонд, раздавани от общественото министерство, са свършили, преди да се усети съществуването им. От близо 4000 предложения от компании, утвърдени са единствено 156. С оправданието, че са били първи и изчерпали средствата.

Като оставим настрани обстоятелството, че раздаването на пари по реда на постъпване на молбите опонира на всички правила за разпределение на фондовете, хубаво е да разгледаме деликатно кой тъкмо е съумял да изпревари и да обере средствата. На очи се набиват сдружения, свързани с главния донор на президента Първанов Людмил Стойков.

Той е и индивидът, който управлява в сянка парламентарната група в 43-то Народно събрание на ГМО-то Народен съюз и Вътрешна македонска революционна организация, като пакетно търгува с гласовете им в Народното събрание. Запознати източници от коридорите на Народно събрание твърдяха, че е имало интензивно договаряния сред Народен съюз Вътрешна македонска революционна организация и АБВ за взаимно присъединяване на президентските избори през 2016 година В последна сметка АБВ отпада от договарянията, а схемата се затваря в ново ГМО Обединени патриоти плюс Народен съюз. Към днешна дата олигарха прилежно е обслужван от Вътрешна македонска революционна организация, което има въздействие върху инспекцията по труда посредством зам. министъра Султанка Петрова, която е задоволително компрометирана. Нека напомним, че Каракачанов бе съдружник и с различен спонсор на Първанов Миню Стайков, който от съвсем година е в ареста, само че Каракачанов е на независимост и очевидно добре обслужва олигархията.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР