Черен петък, седмица на отстъпките или просто поръчахте подарък за

...
Черен петък, седмица на отстъпките или просто поръчахте подарък за
Коментари Харесай

Какво да правим, ако поръчката от онлайн магазина не идва

Черен петък, седмица на отстъпките или просто поръчахте подарък за непосредствен човек - няма значение. Вече тръпнем в очакване на поръчките, които сме създали. Но какво да вършим, в случай че поръчката от онлайн магазина не идва?

Всеки онлайн търговец в Европейски Съюз има период от 30 дни, с цел да достави това, което сте поръчали, написа. Ако това не се случи, може да му дадете спомагателен период за доставка.

В случай че и тогава пуловерът за половинката или играчката за детето не дойдат, то може да развалите контракта и да си поискате парите назад. Препоръчително е това да стане по имейл, с цел да имате доказателство.

След това търговецът би трябвало да Ви възвърне парите назад по същата сметка или посредством същия платежен инструмент, който сте употребявали.

За страдание, от време на време обаче това не се случва – а потребителите остават и без стока, и без пари.

Първото, което би трябвало да извършите, е да се опитате да се свържете с търговеца и да разберете повода за това. Добре е да го извършите документално (по имейл или по пощата), като дадете рационален период за отговор.

Възможно е след сходна връзка казусът да се реши, споделят специалистите от Европейския потребителски център.

Ако обаче и тези дейности не оказват помощ, то следователно може да се прибегне до така наречен оборване на заплащането. Процедурата се декларира в офис на банката, издала кредитната или дебитната карта.

С този инструмент можете да получите назад сумата от банката, в случай че търговецът не потвърди, че е доставил стоката, изяснява Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите..

Това не постоянно е допустимо, само че е в интерес на потребителите да опитат, като е значимо да не не помнят, че банките имат право на такса за тази услуга, в случай че оспорването е безпричинно. Нашият съвет е да го извършите документално, с цел да получите и формален отговор, прецизира Арсенов.

Такова искане към банката може да се направи до 13 месеца от датата на заплащането. Добре е да го подкрепите с всички документи, с които разполагате – преписка, поръчка, недоволства от други недоволни клиенти.

Подобно искане може да се прави и при покупки отвън Европейски Съюз (например от търговци, регистрирани в Китай, Панама и т.н.).

Подобно оборване може да се изиска и от системите за електронни разплащания (например PayPal, eBay, Amazon). В случай че заплащането е станало посредством пряк паричен превод или посредством банково преводно разпореждане, оборване няма по какъв начин да се направи.

При проблеми с търговци отвън България, в границите на Европейски Съюз, Исландия или Норвегия, може да ни потърсите за съвет и безвъзмездна помощ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР