Черен макак, който стана световноизвестен, след като открадна фотоапарат и

...
Черен макак, който стана световноизвестен, след като открадна фотоапарат и
Коментари Харесай

PETA обяви макак за "личност на годината"

Черен макак, който стана знаменит, откакто открадна фотоапарат и си направи селфи в джунглата в Индонезия, бе разгласен за персона на годината от организацията PETA (Хора за етично отношение към животните).

По-рано деятелите пледираха в негова изгода пред американски съд, предадоха Българска телеграфна агенция и Франс прес.

PETA упорства да се признае, че Наруто е някой, а не нещо, се споделя в нейно официално съобщение.

През 2011 година макакът открадна фотоапарата на британеца Дейвид Слейтър в резервата Тангкоко на остров Сулавеси. Слейтър, който имал за задача да направи фоторепортаж, оставил за малко без контрол фотоапарата си, до момента в който конфигурирал триножника си. Впоследствие открил, че маймуната си е направила две селфита. Снимките провокираха огромен интерес в интернет, а PETA заведе дело против фотографа през 2015 година, потвърждавайки, че маймуната има авторските права върху "историческото селфи ".

PETA означи, че Наруто е направил фотографията и затова има авторските права върху изображението, какъвто е казусът с снимки, направени от хора. Фотографът посочи, че е законният притежател на фотосите, тъй като се отдалечил единствено за няколко минути, преди да си даде сметка, че макак откраднал фотоапарата му и направил фотоси.

След единствена по рода си правосъдна борба, двете страни стигнаха до съглашение през септември, в сходство с което Слейтър се съгласи да даде на организации за отбрана на макаците в Индонезия 25 % от всички доходи от потреблението или продажбата на селфитата на Наруто.

Le macaque au selfie nommé «personnalité de l'année» en Indonésie https://t.co/uCQH6Rjrir pic.twitter.com/wI2SWpv13r
— 20 Minutes (@20Minutes) December 6, 2017
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР