Черен кимион, известен също като Nigella sativa, е цъфтящо растение,

...
Черен кимион, известен също като Nigella sativa, е цъфтящо растение,
Коментари Харесай

Черен кимион: Отслабване, ползи и странични ефекти

Черен кимион, прочут също като Nigella sativa , е цъфтящо растение, произхождащо от Южна Европа, Югозападна Азия и Северна Африка.

Расте до 30 см височина и дава плод със семена, които се употребяват като ароматна фалшификация в доста кухни.

Също по този начин семената се употребяват в медицината с билки за лекуване на разнообразни болести и положения, вариращи от диабет до артрит. ( 1 )

Наскоро тази билка закупи огромна известност поради хипотетичните си изгоди за намаляване.

Тази публикация преглежда дали черният кимион може да ви помогне да отслабнете, какви са изгодите за здравето и страничните резултати.

Може ли да ви помогне да отслабнете?

Точните механизми, посредством които черният кимион предизвиква загуба на тегло, не са ясни.

Предполага се, че дейните съставни елементи в семената на черен кимион подтикват загубата на тегло, като повлияват експресията на характерни гени, свързани с контрола на апетита и загубата на мазнини. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Преглед на 11 изследвания при 783 участници със затлъстяване или наднормено тегло откри, че черният кимион на прахуляк и масло понижават телесното тегло приблизително с 2,1 кг и обиколката на талията с 3,5 см за 6-12 седмици, спрямо плацебо. ( 5 )

Въпреки това, тези резултати са били обилни единствено когато участниците са комбинирали черен кимион с диета и промени в метода на живот, което допуска, че билковите добавки сами по себе си не са ефикасни за загуба на тегло.

Друг обзор на 13 изследвания с 875 участници демонстрира, че черен кимион на прахуляк и масло понижават телесното тегло с 1,8 кг, само че нямат забележителен резултат върху обиколката на талията за 6-13 седмици, спрямо плацебо. ( 6 )

Тези изследвания демонстрират, че черният кимион евентуално е неефикасен за намаляване самичък по себе си, само че може да подкрепи загубата на тегло, когато се комбинира с нискокалорична диета.

8-седмично изследване откри, че дамите, комбиниращи нискокалорична диета с 3 грама масло от черен кимион на ден, губят 2,1 кг повече и смъкват спомагателни 3,1 см от талията си спрямо дамите на нискокалорични диета и плацебо. ( 7 )

Трябва да се означи обаче, че равнищата на физическа интензивност не са оценени в доста от изследванията, което евентуално също е повлияло на резултатите.

Като такива, спомагателни висококачествени проучвания – като рандомизирани следени изследвания (RCTs) – които включват контроли за променливи като физическа интензивност и диета са нужни, с цел да се потвърдят евентуалните изгоди от черен кимион за намаляване.

Други изгоди за здравето

Освен с кулинарната си приложимост и хипотетичните изгоди за намаляване, черният кимион е прочут със своите лечебни свойства.

Вижте 8 от най-впечатляващите научно обосновани преимущества на черен кимион.

1. Може да намали холестерола

Холестеролът е сходно на лой вещество, намиращо се в цялото ви тяло. Въпреки че имате потребност от малко холестерол, огромни количества могат да се натрупат в кръвта ви и да усилят риска от сърдечни болести.

Доказано е, че черният кимион е изключително ефикасен при намаление на холестерола.

Един обзор на 17 изследвания откри, че прибавянето на черен кимион е обвързвано със доста понижаване както на общия, по този начин и на „ неприятния “ LDL холестерол, както и на триглицеридите в кръвта.

Интересното е, че също по този начин е открито, че маслото от черен кимион има по-голям резултат от този на праха. ( 8 )

Друго изследване при 57 души с диабет демонстрира, че прибавянето на черен кимион за една година понижава общия и LDL холестерол, като в същото време покачва HDL холестерола. ( 9 )

И най-после, изследване при 94 души с диабет има сходни открития, съобщавайки, че приемането на 2 грама черен кимион на ден в продължение на 12 седмици понижава както общия, по този начин и LDL холестерола. ( 10 )

2. Може да предотврати стомашни язви

Стомашните язви са мъчителни рани, които се образуват, когато стомашните киселини разяждат пласта защитна слуз, покриваща стомаха.

Някои проучвания демонстрират, че черният кимион може да помогне за опазване на лигавицата на стомаха и да предотврати образуването на язви.

В едно изследване върху животни 20 плъха със стомашни язви са лекувани с черен кимион. Той освен докара до лечебни резултати при към 83% от плъховете, само че също по този начин беше съвсем толкоз ефикасен, колкото нормално лекарство, употребявано за лекуване на стомашни язви. ( 11 )

Друго проучване върху животни демонстрира, че неговите дейни съставни елементи предотвратяват развиването на язва и защищават лигавицата на стомаха от въздействието на алкохола. ( 12 )

Имайте поради, че настоящите проучвания са лимитирани до изследвания върху животни. Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се дефинира по какъв начин тъкмо може да повлияе на развиването на стомашна язва при хората.

3. Може да помогне за контролиране на кръвната захар

Високата кръвна захар може да аргументи доста отрицателни признаци, в това число нараснала жадност, неволна загуба на тегло, отмалялост и затруднено съсредоточаване.

Ако не се управлява в дълготраен проект, високата кръвна захар може да докара до още по-сериозни последствия, като увреждане на нервите, промени в зрението и постепенно зарастване на рани.

Някои доказателства демонстрират, че черният кимион може да помогне за поддържане на постоянна кръвна захар и по този метод да предотврати тези рискови нежелани странични резултати.

Един обзор на седем изследвания демонстрира, че прибавянето на черен кимион усъвършенства равнищата на недояждане и междинната кръвна захар. ( 13 )

По сходен метод друго изследване при 94 души откри, че приемането на черен кимион всекидневно в продължение на три месеца доста понижава кръвната захар на гладно, междинната кръвна захар и инсулиновата устойчивост. ( 14 )

4. Може да помогне за отбрана на черния дроб

Черният дроб е необикновено значим орган. Той отстранява токсините, метаболизира медикаментите, обработва питателните субстанции и създава протеини и химикали, които са от решаващо значение за здравето.

Няколко обещаващи проучвания върху животни са открили, че черният кимион може да помогне за предотвратяване на черния дроб от пострадване и увреждане.

В едно изследване на плъхове е инжектиран отровен химикал, със или без черен кимион. При тези, които са със, се вижда понижаване на токсичността на химикала, което защищава от увреждане на черния дроб и бъбреците. ( 15 )

Друго изследване върху животни има сходни констатации, показвайки, че защищава плъхове от индуцирано увреждане на черния дроб, спрямо контролна група. ( 16 )

Един обзор приписва защитните резултати на черния кимион на наличието на антиоксиданти и способността му да понижава възпалението и оксидативния стрес. ( 21 )

Необходими са обаче повече изследвания, с цел да се мери по какъв начин черния кимион може да повлияе на здравето на черния дроб при хората.

5. Пълен с антиоксиданти

Антиоксидантите са субстанции, които обезвреждат нездравословните свободни радикали и предотвратяват окислителното увреждане на клетките.

Изследванията демонстрират, че антиоксидантите могат да имат мощен резултат върху здравето и заболяванията.

Всъщност някои изследвания демонстрират, че антиоксидантите могат да защищават от няколко типа хронични положения, в това число рак, диабет, сърдечни болести и затлъстяване. ( 22 )

Няколко съединения, открити в черния кимион, като тимохинон, карвакрол, t-анетол и 4-терпинеол, са виновни за неговите мощни антиоксидантни свойства. ( 23 )

Едно изследване в епруветка откри, че етеричното масло от черен кимион също работи като антиоксидант. ( 24 )

Въпреки това са нужни спомагателни проучвания, с цел да се дефинира по какъв начин антиоксидантите, открити в черния кимион, могат да повлияят на здравето на хората.

6. Може да облекчи възпалението

В множеството случаи възпалението е естествен имунен отговор, който оказва помощ за отбраната на тялото против пострадване и зараза.

От друга страна се счита, че хроничното инфектиране способства за разнообразни болести, като рак, диабет и сърдечни болести. ( 25 )

Някои изследвания са открили, че черния кимион може да има мощни противовъзпалителни резултати в тялото.

В едно изследване при 42 души с ревматоиден артрит, приемането на 1000 мг масло от черен кимион на ден в продължение на осем седмици понижава маркерите на инфектиране и оксидативен стрес. ( 26 )

Необходими са обаче повече проучвания, с цел да се разбере по какъв начин може да повлияе на възпалението измежду общото население.

7. Може да помогне за унищожаването на бактериите

Бактериите, причиняващи болести, са виновни за дълъг лист от рискови инфекции, вариращи от ушни инфекции до пневмония.

Някои изследвания в епруветка са открили, че черния кимион може да има антибактериални свойства и да е ефикасен в битката против избрани варианти бактерии.

Едно изследване ползва черен кимион локално при бебета със стафилококова кожна зараза и открива, че е толкоз ефикасен, колкото общоприет антибиотик, употребен за лекуване на бактериални инфекции. ( 27 )

Друго изследване изолира метицилин-резистентен стафилококус ауреус (MRSA), вариант на бактерии, който е сложен за лекуване, от рани на пациенти с диабет.

Черният кимион унищожи бактериите по дозозависим метод допълнително от половината от пробите. ( 28 )

Няколко други изследвания в епруветка демонстрират, че може да помогне за инхибиране на растежа на MRSA, както и на доста други варианти бактерии. ( 29 ) ( 30 )

И въпреки всичко изследванията върху хора са лимитирани и са нужни повече проучвания, с цел да се види по какъв начин може да повлияе на разнообразни варианти бактерии в тялото.

8. Може да има свойства за битка с рака

Черният кимион е с високо наличие на антиоксиданти, които оказват помощ за обезвреждане на нездравословните свободни радикали, които могат да допринесат за развиването на болести като рак.

Проучвания в епруветка са разкрили някои впечатляващи резултати във връзка с евентуалните противоракови резултати на черен кимион и тимохинона, неговото интензивно съединяване.

Например, едно изследване в епруветка откри, че тимохинонът провокира клетъчна гибел в раковите кафези на кръвта. ( 31 )

Друго изследване в епруветка сподели, че екстрактът от черен кимион оказва помощ за инактивиране на раковите кафези на гърдата. ( 32 )

Други изследвания в епруветка допускат, че може да е ефикасен и против няколко други типа рак, в това число рак на панкреаса, белия дроб, шийката на матката, простатата, кожата и рак на дебелото черво. ( 33 )

Въпреки това, няма доказателства за противораковите резултати на черния кимион при хора. Необходими са изследвания, с цел да се ревизира дали има някакви изгоди за битка с рака, когато се употребява като фалшификация или се приема като добавка.

Рискове и странични резултати

Докато черния кимион се свързва с доста изгоди за здравето и като цяло е безвреден, когато се употребява като фалшификация или фалшификация, приемането на добавка или потреблението на масло от черен кимион може да крие опасности.

Няколко изследвания са оценили сигурността от приема на черен кимион.

Едно изследване при 114 души с диабет вид 2 не открива неподходящи странични резултати върху бъбречната или чернодробната функционалност в група, която е консумирала 2 грама прахуляк на ден в продължение на 1 година в допълнение към нормалните си медикаменти. ( 34 )

Проучванията също не съумяха да открият неподходящи странични резултати върху бъбречната или чернодробната функционалност с маслото в дози от 3-5 мл дневно в продължение на 8 седмици.

Въпреки това, леки странични резултати като стомашни болки и гадене са докладвани както при добавките на прахуляк, по този начин и при добавките с масло.

И в двата случая хората, приемащи медикаменти за диабет или проблем с щитовидната жлеза, които желаят да опитат черен кимион, би трябвало първо да приказват с доктор, защото това може да повлияе на успеваемостта на тези медикаменти. ( 35 )

Освен това има известия за контактен дерматит след нанасяне на черен кимион върху кожата. Ако планирате да го употребявате локално, не забравяйте да извършите тест с лейкопласт, като първо приложите малко количество, с цел да сте сигурни, че не провокира нежелана реакция. ( 36 )

Също по този начин, някои изследвания в епруветка са открили, че черния кимион и неговите съставни елементи могат да повлияят на съсирването на кръвта. Ако приемате медикаменти за кръвосъсирване, не забравяйте да говорите с доктор, преди да вземете добавки с черен кимион. ( 37 )

Освен това, до момента в който някои изследвания върху животни са открили, че черния кимион може безвредно да се употребява по време на бременност, едно проучване върху животни откри, че маслото може да забави маточните контракции, когато се употребява в огромни количества. ( 38 ) ( 39 )

Ако сте бременна, не забравяйте да го употребявате умерено и се консултирайте с вашия доктор, в случай че имате някакви терзания.

Дозиране

Ефективната доза черен кимион за намаляване наподобява е 1-3 грама прахуляк дневно или 3-5 мл от масло.

Тези дози също по този начин са посочили успеваемост за здравето на сърцето и ръководството на равнищата на кръвната захар.

Заключение

Черният кимион е растение, чиито семена обичайно се употребяват за лекуване на диабет, болежка и проблеми с храносмилателния тракт, наред с други болести и положения.

Може да бъде ефикасен за загуба на тегло, когато се комбинира с нискокалорична диета.

Може също по този начин да насърчи здравето на сърцето, както и да намали равнищата на кръвната захар при хора с диабет вид 2.

Въпреки че са нужни повече проучвания, с цел да се потвърдят тези обещаващи изгоди за здравето, черния кимион наподобява безвреден за множеството хора.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР