Черен и зелен чай предизвикват рязко повишаване на кръвното налягане.

...
Черен и зелен чай предизвикват рязко повишаване на кръвното налягане.
Коментари Харесай

Не е за вярване, тези два вида чай вдигат кръвното

Черен и зелен чай провокират внезапно повишение на кръвното налягане. Според изследванията на американски диетолози двете известни питиета могат да провокират казуса единствено няколко минути след потреблението им.

Високото кръвно налягане е първата стъпка към животозастрашаващи проблеми като инсулти и инфаркти. Макар че чаят нормално е възхваляван поради своите изгоди за здравето, две известни питиета могат да провокират внезапно повишение на кръвното налягане.

Високото кръвно налягане, наричано още хипертония, принуждава сърцето ви да работи по-усилено, с цел да изпомпва кръвта в тялото. С течение на времето този проблем може да докара до развиването на разнообразни сърдечносъдови болести. Въпреки че можете да коригирате кръвното си налягане със здравословна диета, от време на време е мъчно да разберете кои храни да избягвате.

Освен успокояващия резултат и приятния усет, епидемиологичните изследвания демонстрират, че чаят понижава риска от сърдечносъдови болести.

Въз основа на тази догадка учени организират изследване, чиито резултати са оповестени в Journal of Hypertension, с цел да открият какъв тъкмо е резултатът на горещия чай върху кръвното налягане.

Учените, които са изследвали резултата на черния и зеления чай, са очаквали намаление на кръвното налягане след пиянство на тези питиета.

Експериментът им обаче претърпява непредвиден поврат. Оказва се, че както черният, по този начин и зеленият чай провокират " трагично повишение " на кръвното налягане.

Проучването включвало два стадия. На първия стадий участниците трябвало да пият парещ чай, вода с добавено същото количество кофеин като в чая и елементарна вода, а на втория стадий доброволците получавали единствено чай.

В първата част на изследването вземат участие 20 мъже с обикновено кръвно налягане, а във втората - мъже и дами с открита хипертония.

Освен това всички доброволци трябвало да пият по пет чаши черен и зелен чай в продължение на седем дни.

Въпреки че и черният, и зеленият чай са богати на флавоноиди, които са доста потребни за здравето, те съдържат и високи равнища на кофеин.

Кофеинът е повода за толкоз бързата и бурна реакция на организма към тези горещи питиета.

Учените откриват, че единствено 30 минути след потреблението на двата типа чай се следи бързо повишение на кръвното налягане.

" Противно на първичната ни догадка, чаят провокира по-значително и трагично повишаване на кръвното налягане, в сравнение с водата с кофеин ", изясняват учените, написа БГНЕС.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР