Черен ангел - това не е име на парфюм, а

...
Черен ангел - това не е име на парфюм, а
Коментари Харесай

Черен ангел - нова порода български прасета

Черен ангел - това не е име на парфюм, а на нова порода български свине. Експериментът е почнал преди няколко месеца и се организира в партньорството на два университета и свинеферми.

Първите към 200 прасенца от хибридната порода към този момент са родени в свинекомплеса в Голямо Враново. Идеята на хората, които са се захванали със основаване на тази хибридна порода, която е с работно име „ Черен ангел ”, е да бъде непокътната източнобалканската свиня. Това е порода, която се е отглеждала може би от към 2 000 години в рамките на нашата страна, само че преди 5 години по време на африканската чума по свинете, тя е съвсем изчезнала.

„ Останаха напълно малко бройки. И нашата цел е с тези, които са останали - не повече от 100 свине, да съхраним породата ”, съобщи Вихрен Димитров, член на УС на Асоциацията на свиневъдите.

Първите черни прасенца преди седмица се появиха на бял свят.

В свиневъдството в България повече от 20 години не е юридически хибрид. У нас, по образеца на животновъдите от Унгария и Испания, издирили най-хубавата локална порода, източнобалканската, която се отличавала и с най-хубави вкусови качества в Европа.

„ Искаме да използваме индустриалните качества на породата, да доближи за към 5-6 месеца над 120-130 кг и да запазим вкусовите качества на източнобалканската свиня ”, изяснява Вихрен Димитров.

А месото от новата кръстоска освен щяло да се конкурира с фамозния испански хамон, само че и щяло да бъде по-добро, споделят свиневъдите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР