Чепеларе. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова посрещна посланици от цял

...
Чепеларе. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова посрещна посланици от цял
Коментари Харесай

Смолян: Кметът на Чепеларе Славка Чакърова посрещна посланици от цял свят, дошли да видят красотата на Родопите и възможностите за туризъм в общината

Чепеларе. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова посрещна посланици от целия свят, пристигнали да видят хубостта на Родопите и опциите за туризъм в общината, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Гостите бяха посрещнати по родопска традиция с гайди, национални песни и пита с мед. Посланиците, които ще останат през днешния ден и на следващия ден в Чепеларе се от Австрия, Алжир, Аржентина, Армения, Босна и Херцеговина, Бразилия, Грузия, Египет, Кипър, Монголия, Палестина, Република Южна Африка и Северна Македония.
Кметът на Чепеларе срещна формалните посетители с естествените забележителности в община Чепеларе и опциите за развиване на туризъм в района. Тя означи, че Чепеларе – един от най-красивите градове в Родопите, а общината се намира в Средите Родопи, в горното течение на река Чая и съставлява една от десетте общини от област Смолян. Средната надморска височина е 1200 метра, като на такава височина е ситуиран и град Чепеларе, а Пампорово е на междинна височина към 1700 метра. “, уточни Чакърова. Тя посочи, че една от най-големите забележителности на община Чепеларе е естествения феномен Чудните мостове. Сред останалите забележителности са водопадите Скакалото, Дуплевото и Костен камък. На територията на общината има доста екопътеки, които оферират опция на туристите да се разходят към Чепеларе и обитаемоте места, а от село Хвойна стартира най-дългата екопътека, която стига чак до Гърция и е дълга 80 км.
„ Освен с естествените забележителности, ние се гордеем и с културно-историческото ни завещание. В общината има 61 паметника на културата, само че най-известният от тях е Ппаметника на починалите във войните чепеларци или както го назоваваме Малката Шипка. Той е изработен с непринуден труд и дарения от жителите на Чепеларе преди 80 години. В общината има и остатъци от четири замъци, като някои от тях са от 5-6 век преди Христа. Гордеем се с това че в община Чепеларе се намират едни от най-старите църкви в региона. Имаме осем църкви, като някои от тях са оповестени за художествени монументи на културата. Почти във всяко обитаемо място има построени голям брой параклиси. В общината има построени и две джамии. Гордост за мен като кмет е, че двете религии християнска и мюсюлманска живеем в съгласие и в другарска атмосфера. “, изясни Славка Чакърова. Тя добави, че в общината има и доста читалища, които са средищата, в които се съхранява българския фолклор и традициите. Самодейците от общината вземат участие в доста фестивали и състезания и съвсем постоянно вземат първите награди. „ Общината и аз персонално се стараем да поддържаме активността на читалищата макар оскъдните средства, само че за мен културата, образованието и спорта са дейностите с приоритет в моята управническа стратегия “, сподели още Чакърова.
Посещението на посланиците в Чепеларе продължава със среща с локалния бизнес и концерт на площад „ Олимпийски “ под надпис „ Шлагерите на Европа “ на Христо Паскалев- Паскал, който ще показа Чепеларе като община, в която се цени освен българската, само че и европейската традиция. Утре, посланиците ще се срещнат и с туристическите и културни забележителности на територията на общината.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР