Чепеларе. Жителите ни се гордеят с няколко факта, които отличават

...
Чепеларе. Жителите ни се гордеят с няколко факта, които отличават
Коментари Харесай

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Жителите ни се гордеят с няколко факта, които отличават Чепеларе от останалите населени места в България

Чепеларе. Жителите ни се гордеят с няколко обстоятелството, които отличават Чепеларе от останалите обитаеми места в България. Това съобщи при визитата на посланици от целия свят кметът на Чепеларе Славка Чакърова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . „ Чепеларе е първото курортно населено място в Средните Родопи, образувано през 1937 година То е и първото електрифицирано село през 1921 година Чепеларе е единствения град в България, който има площад „ Олимпийски “ и е прочут като зимната олимпийска столица на България. Това е по този начин, тъй като в Чепеларе е родена единствената към този момент в България олимпийска шампионка от зимни олимпиади Екатерина Дафовска, както и международния ни първенец по сноуборд Радослав Янков. Те не са освен първенци, само че и един доста добър образец за подрастващото потомство и дълги години наред увличат децата, които упражняват биатлон и сноуборд “, разясни Чакърова.
Тя добави, че в Чепеларе се намира е единствения по рода си на Балканския полуостров музей на Родопския карст. В града има и музей на ски-спорта, който е открит поради обстоятелството, че тук са родени толкоз доста скиори и спортисти, а и в града се намира един от най-големите ски-фабрики в света, означи Чакърова. „ Гордеем се и с Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “, която се намира покрай Чепеларе, която и до през днешния ден е най-голямата на Балканите “, уточни Славка Чакърова.
Тя акцентира, че най-значимият запас на общината несъмнено е обединявания ски-център Пампорово – Мечи чал. “На 1 км от Чепеларе се намира една от най-дългите писти в Европа, а на 10 км е зимния курорт Пампорово. Тези два ски-центъра се сплотиха през 2016 година, а общата дължина на пистите и към 50 км на двете ски зони. Има маршрут за ски-бягане, 8 лифта и 8 влека.
Чакърова уточни, че с цел да бъде община Чепеларе гостоприемна и през четирите сезона са се постарали да има богат културен календар, който притегля посетители през всички сезони в годината, измежду тях са Националния празник 3 март, 24 май, който с изключение на, че е празник на българската книжовност е и празник на града, празника на остарялата градска ария и доста други, сподели още Славка Чакърова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР