чени от Щатския университет на Вашингтон обявиха, че са открили

...
чени от Щатския университет на Вашингтон обявиха, че са открили
Коментари Харесай

Учени откриха планети с по-добри условия от Земята

чени от Щатския университет на Вашингтон оповестиха, че са разкрили към две дузини "суперобитаеми " планети, оповестява онлайн изданието CNET. Става дума за отдалечени планети, които може да оферират условия за живот по-добри даже от тези на Земята.

Екзопланетите (т.е. отвън Слънчевата система) би трябвало да отговорят на няколко критерия, с цел да попаднат в класификацията "суперобитаеми ". Сред условията са възраст на планетата сред 5 милиарда и 8 милиарда години, да са в така наречен обитаема зона към своята звезда, с цел да могат температурите да са подобаващи за съществуването на вода в течно положение.

Също по този начин се ревизира и самата звезда, към която обикаля дадената планета. "Бонус точки " печелят звезди, които са по-млади и хладни от Слънцето, тъй като това значи, че имат по-дълъг живот.

Самите планети са по-големи от Земята. Учените дават за образец планета, която е с 1,5 пъти масата на Земята. Това значи, че тя ще може да задържи топлината на ядрото си по-дълго и ще има по-силна гравитация, което ще резервира и атмосферата за повече време.

Чрез тези критерии са оценени 4500 познати екзопланети. От тях са разпознати 24,, които са най-близо до мечтаното. За да се удостовери изцяло дали това е по този начин, всяка от тези екзопланети ще би трябвало да се изследва детайлно.

По-големият проблем е, че всички те са доста надалеч от Земята. Най-близката е на над 100 светлинни години разстояние, което я прави недостижима със сегашните технологии. Все отново откритието демонстрира, че във Вселената има огромен брой планети с подобаващи условия и с усъвършенстването на методите на астрономите, сходни открития може да стават все по-чести.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР