чени оповестиха резултати от последните анализи на данни на апарата

...
чени оповестиха резултати от последните анализи на данни на апарата
Коментари Харесай

Учени откриха пресен лед на Енцелад

чени оповестиха резултати от последните разбори на данни на апарата Cassini за луната Енцелад на Сатурн. От тях излиза наяве, че на повръхността на Енцелад има свеж лед, оповестява DigitalTrends.

Астрономите от доста време считат, че под повърхността на Енцелад има огромен океан. Самата повърхнина на луната пък е от лед.

Новите данни демонстрират, че геоложката интензивност продължава, като на няколко района на излиза свеж лед. Особено дейна е зоната към южния полюс на Енцелад. Там излизат ледени части, както и изпарения. Всичко това се приема като съществено доказателство за съществуване на океан.

Анализът демонстрира, че сходен развой има и към северния полюс. Там той не е толкоз мощно изразен, само че индикации, че ледът е по-нов. Наличието на процеса и на двата полюса поддържа теорията, че скритият океан може да обгръща цялата територия на Енцелад.

Инфрачервената инсталация на Cassini разрешава на учените да проучват и историята на Енцелад. Това оказва помощ за определянето на приблизителната възраст на процесите.

Чрез данните учените са създали и 3D карта на Енцелад. Тя може да бъде. Червените зони демонстрират местата, където е засечен по-новият след.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР