Челен сблъсък между собствениците на свинекомплекси и стопаните на домашни

...
Челен сблъсък между собствениците на свинекомплекси и стопаните на домашни
Коментари Харесай

Бизнесът иска ликвидиране на всички домашни прасета

Челен конфликт сред притежателите на свинекомплекси и стопаните на домашни свине. Едрият бизнес в сектора се разгласи за унищожаването на всички домашни свине, с цел да се спре африканската чума по свинете. Стопаните на домашни животни са изрично срещу и стачкуват. Някои от недоволните даже показаха подготвеност да жертват живота си, само че прасетата да останат живи.

В тази спешна обстановка Българска социалистическа партия предложи страната да сътвори обективен механизъм за обезщетяване на притежателите на домашни свине по пазарни цени без значение дали са регистрирани или не. Само по този начин стопаните им ще са подготвени да се простят с тях. Според кмета на село Хаджиево, област Пазарджик, Андон Андонов компенсацията би трябвало да бъде минимум 1000 лева на прасе.

Към момента страната не дава нито лев. Обещава да заплати само за записаните свине, само че не споделя каква сума. Нареждането е за изтребване на всички домашни животни в 20-километровата зона към 60 промишлени свинекомплекса. Това трябваше да се направи до 2 август, като само област Пазарджик получи пролонгация до 11 август поради митингите на жителите в 31 села.

Няма информация от БАБХ и Министерството на земеделието дали в другите области нареждането, обещано в понеделник след съвещанието на Националния епизоотичен щаб, е изпълнено.

В пет свинеферми, наранени от чумата, са умъртвени сред 90 000 и 100 000 прасета, сподели доктор Румен Караманов, шеф на най-голямата свинеферма на Балканския полуостров в село Козлодуйци, област Добрич и ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите у нас. В неговата плантация се отглеждат 86 000 свине. За да ги избави, още преди да се е появила африканската чума в област Добрич, той е платил на стопаните в 3-километровата зона към свинекомплекса по 250 лева на животно, да да избият домашните свине.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР