Чехия трябва да стои извън еврозоната за известно време и

...
Чехия трябва да стои извън еврозоната за известно време и
Коментари Харесай

Чехия трябва да стои извън еврозоната, заяви най-популярната партия в страната

Чехия би трябвало да стои отвън еврозоната за известно време и е належащо да упорства Европейски Съюз да запечата външните си граници против незаконна имиграция. Това е част от предизборната платформа на придвижването ANO - най-популярната политическа партия в навечерието на постоянните парламентарни избори в края на октомври.

Предвождана от милиардера Андрей Бабиш - най-богатият човек в страната, ANO е по-малък сътрудник в ръководещата лявоцентристка коалиция. Партията води с повече от 10 пункта по известност пред най-близките си съперници, а той е главният претендент за министър председател.

" Трябва да се борим за сигурност, да настояваме да бъдат запечатани външните европейски граници, да спрем незаконната имиграция ", съобщи Бабиш на конгрес в края на предходната седмица. Думите му отразяват всеобщо ширещата се измежду популацията паника за миграцията, разяснява " Ройтерс ".

" Нямаме изгода от еврото на този стадий, както и в идния интервал ", сподели още Бабиш, който беше финансов министър от 2014г. до май 2017г.

В партийната стратегия се показва, че възможното влизане в зоната на единната валута ще зависи от това дали тя ще премине през значително реформиране. Чехия не е обявявала публично дата като цел за приемане на еврото, а утвърждението за тази крачка измежду популацията е малко.

В документа се споделя още, че партията поддържа промените в Европейски Съюз и еврозоната, както и усилване на отношеинята с Франция и Германия като основни фактори за взимането на решения за посоката на развиване на съюза. Още при започване на годината на значими избори в Европа бе ясно, че същинските промени ще зависят от президентския избор във Франция и парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Според Бабиш чешките избори на 20-21 октомври са неповторим късмет да се скъса с корупционната мержа към обичайните партии. Опонентите му отвръщат, че самият той е построил бизнес империята си Агроферт (Agrofert) от химически, аграрни и медийни компании точно с помощта на системата, която в този момент подлага на критика.

В сряда Народното събрание ще реши дали да разреши на полицията да повдигне против Бабиш обвинявания за имама, обвързвана със субсидирането с 2 млн. евро на земеделско дружество и конферентен център отвън Прага. Бабиш отхвърля да е направил нарушаване, само че това може да обърка договарянията за коалиция след изборите, защото няколко партии обявиха, че няма да работят с министър председател, на който е повдигнато обвиняване.

В програмата на ANO се дава обещание още понижаване на вноските за обществено обезпечаване - както от чиновниците, по този начин и от работодателите - и по-ниски ставки на Данък добавена стойност за някои услуги и браншове от стопанската система. За 4-годишния мандат на новия кабинет се планува повишение с 50% на учителските заплати.

Бабиш, който бе министър в интервал на мощен стопански напредък и бюджетен остатък през 2016г., в този момент споделя, че партията му ще се стреми към уравновесени обществени финанси. Но в случай че би трябвало да се финансират значими капиталови планове, този принцип може да бъде нарушаван, добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР