Чехия трябва да изгради нови атомни електроцентрали, които да заменят

...
Чехия трябва да изгради нови атомни електроцентрали, които да заменят
Коментари Харесай

Бабиш: Чехия ще строи АЕЦ, дори и в нарушение на европейското законодателство

Чехия би трябвало да построи нови атомни електроцентрали , които да заменят застаряващите въглищен и нуклеарен потенциал, даже в случай че те са в нарушаване на европейското законодателство , съобщи министър председателят Андрей Бабиш, представен от " Ройтерс "

Правителството желае ЧЕЗ да управлява нуклеарните планове , само че компанията, която е с 70% държавно присъединяване изиска държавни гаранции , че централите ще бъдат както жизнеспособни, по този начин и ще дават възвращаемост на акционерите.

Чехия създава повече от една трета от електрическата енергия си от нуклеарна сила , а Бабиш се застъпва за нуклеарната сила като нисковъглеродна опция на въглищат а, която в този момент създава към 50 % от мощността.

" Трябва да го прокараме, даже в случай че нарушаваме европейското законодателство. Енергийната сигурност е наш приоритет и няма по какъв начин да се заобиколи ", разяснява Бабиш.

Потенциалните държавни гаранции към този момент се договарят сред ЧЕЗ и държавното управление , което не поддържа напълно нито един препоръчан проект, като се изключи че сподели, че ще покрие рисковете от регулаторни и законови промени, които могат да усложнят строителството и употребата.

Европейската комисия към този момент утвърди помощ за два скорошни плана - в " Хинкли Пойнт " във Англия и в унгарския " Пакс " - макар митингите на съперника по нуклеарна сила и чешки комшия, Австрия.

Предпочитаният вид на държавното управление е ЧЕЗ първо да построи един реактор в съществуващата атомна централа в " Дуковани " , с цел да размени реакторите, които би трябвало да бъдат изключени след 2035 година Може да последва втори реактор в другата чешка атомна централа - Темелин .

ЧЕЗ анулира предходен търг за създаване на нов блок в съществуващата централа в " Темелин през 2014 година, откакто предходното държавно управление отхвърли да даде държавни гаранции.

Шест компании демонстрираха интерес към построяването: корейската KHNP, съветската " Росатом ", френската EdF, " Уестингхаус " от Съединени американски щати, консорциума Atmea на Mitsubishi Heavy Industries и EdF, който бе стихотворец от EdF, и китайската CGN.

ЧЕЗ съобщи, че възнамерява да спре своите електроцентрали, работещи с въглища до 2040 година, когато единствено най-новата електроцентрала с лигнитни въглища ще остане в употреба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР