Чехия стана поредната спирка от обиколката на украинският президент Володимир

...
Чехия стана поредната спирка от обиколката на украинският президент Володимир
Коментари Харесай

В Прага Зеленски призова за конкретни стъпки за членството на Украйна в НАТО

Чехия стана следващата спирка от обиколката на украинският президент Володимир Зеленски след основната му аудиенция в България.

След среща с президента на Чехия Петр Павел в Прага, украинският президент прикани НАТО да предприеме съответни стъпки към участието на Украйна в Алианса на срещата във Вилнюс идната седмица.

 
Благодарен съм на Чешката република за оръжията, за глобите против Русия, за поддръжката на участието ни в Европейския съюз, за поддръжката на участието ни в Алианса. Вашата страна, вашият народ в действителност оказват помощ. Що се отнася до контранастъплението - ние сме в нахлуване. То не е бързо, само че е реалност. Така или другояче, ние се движим напред, а не отстъпваме обратно, както вършат руснаците.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украйна може да разчита на по-нататъшната поддръжка на Чешката република при отбраната си от съветската експанзия, сподели президентът на Чехия Петър Павел след срещата. Той изрази и поддръжката на страната му за кандидатурата на Украйна да се причисли към НАТО и към Европейския съюз.

 
Необходимо е ясно да заявим, че в полза на Чешката република е след края на войната Украйна да стартира договаряния за присъединение към НАТО. Това е в полза на нашата сигурност, на районната непоклатимост, а също и на икономическия разцвет.
Петр Павел, президент на Чешката република

От своя страна украинският президент съобщи, че идната среща на НАТО във Вилнюс би трябвало да се концентрира върху фактически наличие и да даде " явен сигнал " за бъдещото участие на Украйна в Алианса. Конкретни неща в посока на покана. Нуждаем се от този тласък. Нуждаем се от почтеност в връзките ни, добави украинският президент.

Днес Зеленски ще бъде в Истанбул, където ще беседва с турския президент Реджеп Ердоган. Перспективите за разрешаване на украинската рецесия и удължение на договорката за зърно, която изтича на 17 юли, ще бъдат главните тематики на диалозите в Истанбул.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР