Чехия се очерта като един от най-големите поддръжници на Украйна

...
Чехия се очерта като един от най-големите поддръжници на Украйна
Коментари Харесай

Чехия дава на Украйна внушително количество оръжия

Чехия се очерта като един от най-големите поддръжници на Украйна в спора с Русия, разяснява Българска телеграфна агенция.

Прага спомага освен за приема на украински бежанци и оказването на дипломатическа поддръжка на Киев, само че и за приемането от украинската войска на обилни размери въоръжение, както стана ясно от изнесени от чешкото държавно управление данни по въпроса.

На конференция във вторник чешкият министър-председател Петър Фиала и министърът на защитата Яна Чернохова оповестиха каква военна помощ е предоставила Чехия на Украйна от началото на годината. От изявлението им, което те направиха след среща сред тях и началника на генералния щаб на чешката войска ген. Карел Ржехка, се разбра, че става дума за внушителни количества техника.

Фиала съобщи, че за първите пет месеца на тази година Прага е предоставила на Киев десетки танкове и бойни машини и стотици противотанкови ракети, съобщи Ройтерс.

Чешкият министър-председател посочи, че по-конкретно става дума за 24 танка, 17 бойни машини на пехотата, 16 мобилни установки за противовъздушна защита, 645 противотанкови ракети и десетки хиляди снаряди за оръдия и гаубици.

По думите му измежду доставките е имало и други военни материали като друго съоръжение и аварийни елементи, както и гориво.

Чешката страна е съдействала и при координирането на доставки за Украйна на стотици единици тежко съоръжение посредством обезпечаване на лицензи и интернационалните партньорства, сподели Фиала.

Министърът на защитата Чернохова, от своя страна, съобщи, че чешката войска към момента има какво да подари на Украйна от складовете си.

„ Все още имаме разновидности какво да предоставим от войсковите ресурси “, сподели Чернохова.

С обезпечената военна и друга помощ членуващата в НАТО и Европейски Съюз Чехия се очерта като един от най-големите поддръжници на Украйна след съветското навлизане през февруари предходната година, отбелязва Ройтерс.

НАТО се стреми да направи по този начин, че потоците с оръжейна поддръжка към Украйна да не прекъсват. Алиансът предизвести, че Киев изразходва артилерийските си снаряди по-бързо, в сравнение с съдружниците са в положение да произведат и да доставят.

През февруари на излъчена онлайн конференция от Варшава след срещата във Варшава на страните от източния фланг на НАТО (така наречената Букурещка деветка) с президента на Съединени американски щати Джо Байдън Фиала за пръв път изнесе данни за чешката военна помощ.

Към оня миг страната му към този момент е била предоставила на Киев 226 бронирани машини, 38 гаубици, 33 реактивни системи за залпов огън, шест системи за противовъздушна защита и четири хеликоптера.

„ Благодарение на чешките старания на Украйна към днешна дата са доставени стотици тежки военни машини и над 1 милион ракети, противотанкови гранати и едрокалибрени боеприпаса на обща стойност 40 милиарда крони (1,8 милиарда долара) “, сподели тогава Фиала, пояснявайки, че една четвърт от помощта идва директно от чешката страна и складовете на чешката войска, а останалата част е вследствие на лицензи, издадени на оръжейни производители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР