Чехия получи зелена светлина от Министерството на околната среда за

...
Чехия получи зелена светлина от Министерството на околната среда за
Коментари Харесай

ЧЕЗ получи зелена светлина за изграждането на нови енергоблокове в ядрената централа Дуковани

Чехия получи зелена светлина от Министерството на околната среда за развиването на нуклеарните мощности в страната.

Новите енергоблокове в нуклеарната централа " Дуковани " получиха позитивно мнение по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от отрасловото ведомство, оповестиха от Чешката осведомителна организация.

Планът на страната е да построи най-малко един или два енергоблока. Проектът беше подаден в министерството от енергийната група " ЧЕЗ ".

Стратегията на сдружението е новите енергоблокове последователно да заменят четирите съществуващи и функциониращи такива в нуклеарната централа.

Централата работи от 1985 година. Тя покрива цели 20% от потреблението на страната на ток, а множеството общини наоколо поддържат развиването на атомната електрическа енергия.

Според Министерството на индустрията в страната Чехия е една стъпка по-близо до построяването на нови атомни мощности, което ще помогне за реализиране на задачите в региона на нисковъглеродните енергийни източници и повишение на енергийната сигурност.

" Ние сме добре осведомени с атомните енергийни технологии и се интересуваме от публичното мнение - освен това в страната, само че и на нашите съседи. И непрестанно преговаряме за централата " Дуковани ", съобщи вицепремиерът и министър на индустрията и търговията Карел Гавличек.

В заключението на Оценка на въздействието върху околната среда се съдържат 47 условия. Изпълнението на предписанията би трябвало да сведе до най-малко въздействието на плана върху публичното здраве и околната среда. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР