Чехия планира да изгради нов ядрен блок за много милиарди

...
Чехия планира да изгради нов ядрен блок за много милиарди
Коментари Харесай

Чехия планира разширяване на АЕЦ Дуковани

Чехия възнамерява да построи нов нуклеарен блок за доста милиарди евро в АЕЦ Дуковани до 2036 година, съобщи в министър председателят Андрей Бабиш.

Той добави, че доставчикът би трябвало да бъде определен до края на 2022 година, а строителството стартира през 2029 година, съобщи БГНЕС.

" Енергийната сигурност е приоритет за нас. Всичко това е обвързвано със протичащото се в Европа - изменението на климата и излъчванията ", сподели Бабиш пред кореспонденти.

Той уточни Франция като почтена за подражателство нация , в която нуклеарната сила съставлява 75 % от енергийния микс против 30 % в Чешката република.

" Франция е водач на самодейността за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид до 2050 година до нула и разбирам за какво ", сподели Бабиш.-->

" Ядрената сила е чиста, няма излъчвания ", сподели той и добави, че Чехия се стреми към 40-процентов дял от нуклеарната сила до 2040 година

Държавната група ЧЕЗ ръководи две атомни електроцентрали в Чехия: Дуковани и Темелин, и двете в южната част на страната.

Миналата година двете централи са осъществили съвсем 30 тераватчаса мощ, по отношение на 28,3 тераватчаса през 2017 година, което съставлява половината от продукцията на ЧЕЗ.

Министърът на индустрията и търговията Карел Хавличек съобщи, че новите нуклеарни мощности са нужни заради декарбонизацията, която ще трансформира Чешката република от чист експортьор на сила в безпроблемна страна, защото тя затваря инсталациите си за произвеждане на въглища.

" Енергийният часовник тиктака за нас . Няма време за губене, би трябвало да изградим нови запаси ", сподели той, като акцентира значимостта на възобновимите запаси.

" Обещали сме 22-процентов дял от възобновими запаси до 2030 година В момента имаме 14,5 % ", добави Хавличек.

„ Нашата упоритост е енергиен бранш без излъчвания. Трябва да реализираме 80 % от това до 2050 година “
Даниел Бенеш, основен изпълнителен шеф и ръководител на ЧЕЗ, съобщи, че чака пет предложения за новото звено, което ще коства почти 140-160 милиарда крони (5,5-6,2 милиарда евро).
Чешките медии изброяват имената на огромни компании от целия свят,у които могат да подадат предложения за блока.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР