Чехия отдаде последна почит на принца и бивш външен министър

...
Чехия отдаде последна почит на принца и бивш външен министър
Коментари Харесай

Чехия се сбогува с принца и бивш външен министър Карел Шварценберг

Чехия отдаде последна респект на принца и някогашен външен министър Карел Шварценберг на погребална гала с държавни почести в Прага, съобщи ДПА.

Архиепископ Ян Граубнер отслужи погребалната меса в катедралата " Свети Вит ", на която участваха президентите на Чехия и Словакия Петър Павел и Зузана Чапутова , както и представители на аристократични родове.

Шварценберг, който произлиза от франконско-бохемската аристокрация, умря във Виена на 12 ноември на 85-годишна възраст. Близък до някогашния президент на Чехословакия и по-късно на Чехия Вацлав Хавел, Шварценберг оглавяваше президентската му канцелария от 1990 до 1992 година, а след това беше външен министър за близо 5 години и половина.

През 2013 година консерваторът Шварценберг се кандидатира за президент. Винаги се е описвал като " централноевропеец " и е призовавал за помиряване сред германци и чехи и за европейско обединяване.

По време на комунистическото ръководство в Чехословакия той живееше в заточение в Бавария и в Австрия. Малко преди гибелта си получи най-високото държавно отличие на Чехия, Ордена на Белия лъв.

Карел Шварценберг беше заровен в замъка " Орлик " в Южночешкa област.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР