Чехия и Словакия забраниха достъпа на неваксинираните до заведения и

...
Чехия и Словакия забраниха достъпа на неваксинираните до заведения и
Коментари Харесай

Чехия и Словакия въведоха забрани за неваксинираните

Чехия и Словакия не разрешиха достъпа на неимунизираните до заведения и услуги от през днешния ден, откакто бързо повишаване на случаите на заболели от Covid-19 изпълни отделенията за интензивно лекуване в лечебните заведения, а множеството от съществено болните се оказват неимунизирани, съобщи Ройтерс.

Двете централноевропейски страни одобриха новите ограничения предходната седмица след Австрия, която първа вкара ограничавания за неимунизираните, само че която през днешния ден наложи даже цялостен локдаун.

Чешкото държавно управление изпрати военни да оказват помощ в претрупани лечебни заведения - където в отделения за интензивни грижи се лекуват над 700 души. Очаква се по-късно през днешния ден държавното управление да разиска дали да разгласи изключително състояние, с цел да получи спомагателни пълномощия, които ще му разрешат да подреди на студенти по медицина също да оказват помощ.

Новите ограничения в Чехия разрешават единствено на хора, които са имунизирани или са се възстановили от заболяването през последните шест месеца да посещават заведения за хранене, хотели, услуги или публични събития. Представители на Чешката лекарска камара споделиха, че ограниченията са незадоволителни и закъснели. Началникът на камарата Милан Кубек даже прикани за въвеждане на типични за локдауна ограничавания. " Призоваваме за бързо въвеждане на наложително имунизиране на здравните служащи, обществените служащи и го предлагаме и в образованието ", добави той.

В огромна част от Словакия държавното управление подреди на заведенията за хранене да спрат обслужването на клиенти на място и да оферират единствено храна за у дома и ограничи достъпа до услуги за неимунизираните.

Чешкото и словашкото държавно управление се надяват, че фокусирането на новите ограничавания върху неимунизираните ще дадат подтик на имунизационната акция, която изостава от тази в останалата част от Европейски Съюз, където приблизително съвсем 70 % от общото население е с най-малко една доза. Според Европейския център за надзор и профилактика на болесттите процентът на имунизираните в Словакия - 46,8 % - е третият най-нисък в блока, а 60 % от популацията в Чехия е с най-малко една доза ваксина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР