Чехия и Словакия отбелязват днес 30-тата годишнина от началото на

...
Чехия и Словакия отбелязват днес 30-тата годишнина от началото на
Коментари Харесай

30 години от ”Нежната революция”

Чехия и Словакия означават през днешния ден 30-тата годишнина от началото на ”Нежната гражданска война ”, довела до рухването на комунизма. С разнообразни възпоменания жителите на двете страни си спомниха за събитията през ноември 1989-та година.
Студентският химн огласи на едно от многото събития в Прага в чест на тогавашните студенти, почнали паметните събития, които трансформираха историята, след четири десетилетия тоталитарен режим. От трибуната прозвуча обръщение за свободата и съпътстващата я отговорност, оповестява Българска национална телевизия.

На 17 ноември 1989 година 15 000 студенти излизат на позволено от управляващите шествие в памет на убитият от нацистите 50 години по-рано студент Ян Оплетал. Но вместо да спрат съгласно инструкциите на полицията, не престават към центъра на града, а към тях се стичат още и още хора. Искането им е за демократични промени. Мирният митинг е смачкан брутално от силите на реда, десетки са ранени. Полицейската експанзия и трупаното неодобрение водят до генерална стачка, разгръщане на митингите и раждане на първата опозиционна партия Граждански конгрес. Централният комитет на Комунистическата партия се отдръпва. През декември дисидентът Вацлав Хавел е определен за президент.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР