Чехия и Словакия изразиха възмущение от руски законопроект, с който

...
Чехия и Словакия изразиха възмущение от руски законопроект, с който
Коментари Харесай

Чехия и Словакия са възмутени от руски законопроект за нахлуването от 1968 г.

Чехия и Словакия показаха отвращение от съветски законопроект, с който участниците в нахлуването в Чехословакия през 1968 година се признават за " ветерани от бойни дейности ", съобщи Дойче веле.

В позиция на чешкото външно министерство се споделя, че нахлуването съставлява нарушаване на интернационалното право. Агресията на руските войски е наказана, както от тогавашните водачи на Чехословакия, по този начин и от болшинството жители.

От своя страна министър председателят на Словакия Петер Пелегрини съобщи, че съветският законопроект " не оказва помощ за взаимното доверие и положителното съдействие сред народите ".

Чешките и словашките управляващи дефинират предлагането за признаването на агресорите за " ветерани " като опит за исторически ревизионизъм.

През 2016 година трима депутати от съветската Дума, представители на комунистическата партия, предложиха тази смяна. Тя планува и ограничения за обществена поддръжка. През януари 2018 година законодателната самодейност беше отхвърлена от депутатите на първо четене.

На 30 май 2019 година законопроектът беше прегледан на кръгла маса в съветския парламент.

Представителите на групите на Либерал-демократическата партия и на " Справедлива Русия " за явиха,че документът би трябвало да бъде признат колкото може по-скоро. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР