Чехите отбелязаха днес 30-ата годишнина от Нежната революция, сложила край

...
Чехите отбелязаха днес 30-ата годишнина от Нежната революция, сложила край
Коментари Харесай

Чехите отбелязаха 30-ата годишнина от Нежната революция с музика и шествия

Чехите означиха през днешния ден 30-ата годишнина от Нежната гражданска война, поставила завършек на ръководството на комунистите, с концерти и речи в центъра на Прага, заяви Ройтерс.

Тържествата се организираха ден откакто четвърт милион чехи излязоха на митинг против премиера Андрей Бабиш и президента Милош Земан с претекста, че двамата унищожават демокрацията в Чехия.

Двамата политици останаха отвън центъра на вниманието по време на днешните събития, макар че Бабиш посети сутринта мемориал на мястото, където полицията разпръсна със мощ студентски митинг през 1989 година Тази силова интервенция докара до по-масови митинги против тоталитарния режим.

Над 200 000 стачкуват в Прага против премиера Бабиш

Проявите по случай годишнината бяха благоприятствани от извънредно топлото време. То даде късмет на чехите да пият по бира на открито, до момента в който гледат концерти и слушат речи.

Днес бе направена и възстановка на студентското шествие от 17 ноември 1989 година Изяви имаха и дисиденти, взели присъединяване в митингите, поставили по кротичък път завършек на комунизма в Чехословакия и довели Вацлав Хавел на власт седмици след рухването на Берлинската стена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР