Чеченският президент Рамзан Кадиров обяви, че на територията на републиката

...
Чеченският президент Рамзан Кадиров обяви, че на територията на републиката
Коментари Харесай

Кадиров обяви масово събиране на ДНК в Чечения

Чеченският президент Рамзан Кадиров разгласи, че на територията на републиката " групово " ще бъдат взети проби от ДНК.

В профила си в обществената мрежа " ВКонтакте " той написа, че към този момент е дал нареждането, с цел да се откри родствената принадлежност на деца, родени в страни от Близкия изток, и да се улесни връщането им в Русия.

Мярката по думите му е част от стъпките " по предписание на управлението на Русия ". " Това е наш заветен дълг, когато става дума за живота и свободата на жители на Русия ", написа още той. С тази стъпка ще е по-лесно да се " дава на деца поданство на Руската федерация ".

В страни като Ирак да вземем за пример процедурата по връщане, след провеждането на експертиза, ще бъде съкратена, защото ще намалее срокът за разглеждане на такива каузи, написа още Кадиров. Причината по думите му е, че представителят му за Близкия изток и Северна Африка Зияд Сабсаби се е договорил всички каузи на съветски жители в Ирак да се преглеждат от един арбитър.

Стотици деца

Миналата година управляващите в Чечения върнаха над 100 дами и деца, арестувани в Сирия и Ирак, чиито мъже са били убити като бойци на " Ислямска страна ". В затвори в Ирак, съгласно съветското външно министерство, лежат десетки съветски жители, упрекнати във връзки с организацията, дружно с децата си.

Тогава ТАСС писа, че децата, пристигнали на летището в Грозни, са били на възраст от 4 месеца до 6 години, и част от тях са били от Чечения и Дагестан. Представителят за правата на децата в Чечения Хамзат Хирахматов съобщи, че към октомври 2017 година към 500 деца, изведени от Русия, са в Сирия и Ирак, и това число се чака да се обнови.

В края на предишния месец иракски съд даде доживотни присъди на 19 съветски жители по обвинявания, че са част от " Ислямска страна ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР